Srbija nazadovala u izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima

Izvještaj State Departmenta jedan je od najsveobuhvatnijih izvora informacija o borbi protiv trgovine ljudima koju provode vlade širom svijeta.

Vlada Srbije nije u potpunosti zaštitila žrtve ili istražila vjerodostojne navode da je približno 500 vijetnamskih radnika bilo podvrgnuto prisilnom radu, navodi se (Ilustracija)

Srbija je nazadovala, konstatirano je u godišnjem izvještaju američkog State Departmenta o trgovini ljudima u svijetu, u čiji je uvid imao Glas Amerike (Voice of America – VoA), prenosi agencija Beta.

Srbija je ostala u kategoriji dva, ali je u toj državi potrebno dodatno pratiti situaciju, navedeno je u dokumentu. Razlog za to bio je slučaj sa 500 vijetnamskih radnika koji su “bili prisiljeni raditi u fabrici kod Zrenjanina koja je u kineskom vlasništvu”.

“Vlada nije u potpunosti zaštitila žrtve ili istražila vjerodostojne navode da je približno 500 vijetnamskih radnika bilo podvrgnuto prisilnom radu u fabrici koja je u vlasništvu Kine”, navodi se u tekstu.

Pitanje identifikacije žrtava

U generalnoj ocjeni učinka Srbije navedeno je da Vlada u potpunosti ne ispunjava minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima ali, kako je navedeno, ulaže značajne napore da to učini.

“Vlada nije iskazala snažnije napore u borbi protiv trgovine ljudima u odnosu na prethodni izvještaj – uzimajući u obzir i poteškoće uzrokovane pandemijom korona virusa. Nedovoljno napora uloženo je u identificiranje žrtava, kao i primjenu standarda za to”, navedeno je u tekstu uz napomenu da je bilo poteškoća i u specijaliziranim ustanovama za zbrinjavanje oštećenih.

Kao preporuke u borbi protiv trgovine ljudima navedeno je poduzimanje istraga, krivičnog gonjenja i kažnjavanja trgovaca ljudima, kao i zvaničnika koji su povezani sa time. Dio njih odnosi se i na slučaj vijetnamskih radnika i više drugih oblasti.

Tri kategorije

U izvještaju se podsjeća da podaci prikupljeni tokom posljednjih pet godina ukazuju da su žrtve trgovine u Srbiji žene koje krijumčari koriste kao seksualno roblje u državi, ali se one krijumčare i širom Evrope, posebno u Austriju, Njemačku, Italiju i Tursku.

Muškarci iz Srbije se koriste kao radna snaga, posebno u sektoru građevinarstva, u evropskim državama (uključujući Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Francusku, Njemačku, Italiju, Luksemburg, Crnu Goru, Rusiju i Švicarsku) i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Države su rangirane u tri kategorije, prvu, drugu i treću, s tim da druga ima i potkategoriju koja podrazumijeva dodatno praćenje situacije neke države u borbi protiv trgovine ljudima.

Izvještaj State Departmenta o trgovini ljudima jedan je od najsveobuhvatnijih izvora informacija o borbi protiv trgovine ljudima koju provode vlade širom svijeta. Prvi dokument objavljen je 2001. godine.

Izvor: Agencije