Vučić se predomislio, ide na samit u Tiranu

Predsjednik Srbije naveo kako ta odluka nije pitanje njegove sujete ili emocija već procjene da li će od toga biti neke koristi ili štete po državu koju vodi.

Vučić je naveo kako ne očekuje da će popustiti pritisak po pitanju Kosova i kako je zato važno da bude u Tirani (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će ipak putovati u Tiranu na samit EU-Zapadni Balkan jer bi, u suprotnom, uslijedile „velike štete“ za državu, prenosi agencija Beta.

„Svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu. Ako ne bih otišao, bile bi velike štete za našu zemlju. Možda bih pokazao da je moja sujeta jača i veća da ne odem, ali bi bila veća šteta da ne odem. U smislu privlačenja stranih investicija i drugo”, rekao je Vučić u Nikincima nakon prikaza mogućnosti novog naoružanja i vojne opreme.

Ni pijan ni lud

Dodao je kako je o tom putu razgovarao sa svim saradnicima i premijerkom Anom Brnabić i rekao da ta odluka nije pitanje njegove sujete ili emocija već procjene da li će od toga biti neke koristi ili štete po Srbiju.

Reklama

„Emocije ponekad obuzmu čoveka i ne znate kako da reagujete kada neko mesecima stalno proizvodi krize. Dogodi vam se, živ ste čovek, da emotivno reagujete. Pritom je sve što sam rekao istina. Jer nisam, iako se mnogima čini, ni blesav, ni pijan ni lud, a ni sasvim glup“, rekao je Vučić.

On je rekao kako će u Tirani „biti mnogo dobrih stvari za građane” po pitanju roaminga, budžetske pomoći Evropske unije od 165 miliona eura za energetiku i drugo, ali kako će njemu biti teško ako bude opet morao slušati „priču o dve strane“ po pitanju Kosova.

Ne očekuje popuštanje pritiska

„Jer tu nema dve strane. Mi nismo radili ništa, samo smo gledali da sačuvamo glave našim ljudima tamo… I u razgovoru sa (specijalnim predstavnikom EU) Miroslavom Lajčakom sam rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) nešto što ne može da se preskače. Prvo ZSO, pa onda da razgovaramo o belosvetskim pitanjima. To sam rekao i Lajčaku i svima ću to reći sutra”, rekao je on.

Reklama

Vučić je naveo kako ne očekuje da će popustiti pritisak po pitanju Kosova i kako je zato važno da bude u Tirani.

„Pred nama je teško vreme i ko misli da će nas neko ostaviti na miru po pitanju Kosova i Metohije – neće. Ni ovaj u Prištini koji samo sedi i smišlja neku novu ludost da napakosti Srbiji ni ovi drugi. I zato je važno da budem tamo. A da li će promeniti mišljenje – neće, velike sile ne menjaju tako lako svoje stavove. I tražiće da Kosovo uđe u UN ili da ih priznamo”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije