Šarović: Agrokor duguje 128 miliona eura dobavljačima u BiH

Predsjedništvo BiH imenovalo je Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH te donijelo odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi BiH (Arhiva)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Mirko Šarović potvrdio je da su dugovanja hrvatskog koncerna Agrokor prema dobavljačima u Bosni i Hercegovini najmanje 250 milijuna konvertibilnih maraka (128 milijuna eura).

Najavio je i da će, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te ministrom financija Vjekoslavom Bevandom, sutra razgovarati s predstavnicima firmi kćeri Agrokora o financijskim problemima tog hrvatskog koncerna i mogućim posljedicama po Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku bi, prema Šaroviću, trebali prisustvovati veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, direktor Konzuma za BiH Tomislav Bagić te direktori četiriju firmi kćeri Agrokora.

Reklama

“Ovo je početak interesiranja državnih struktura za stanje kompanija. Potrebno je sagledati relevantne informacije o dugovanjima prema bh. dobavljačima. Kompanije u sastavu Agrokora su obavezne pripremiti informacije o stanju u Konzumu i drugim kompanijama, te o stanju s radnom snagom i daljnjim planovima”, pojasnio je Šarović.

Iako je spomenuo Agrokorova dugovanja prema bh. dobavljačima u iznosu 128 milijuna eura, dodao je kako to “ne znači da dugovanja nisu još i veća”. Stoga sutrašnji sastanak smatra vrlo bitnim i “prvim u nizu”, posebno zbog mogućnosti da bi se slom Agrokora ili kompanija u tom koncernu negativno odrazio na ukupni bilans u BiH te stanje zaposlenih, te utjecao i na više stotina dobavljača iz BiH.

Stabilizirati stanje i nastaviti normalno raditi

“Sljedeća faza je razgovor s dobavljačima. Interes BiH je da Konzum i druge kompanije u sastavu Agrokora koje posluje u BiH stabiliziraju stanje i nastave normalno raditi što je i prvorazredni cilj ovih i drugih sastanaka koji će uslijediti. To je interes zaposlenih i poslovnog svijeta u BiH”, kaže Šarović.

Reklama

Smatra i da je “neophodna koordinacija svih nivoa vlasti, s obzirom na složenu strukturu i odlučivanje u BiH, ali je važno urediti pojačane kontrole tokova novca i iznošenja novca iz BiH kako se ne bi ponovila situacija s firmom Tuš iz Slovenije”.

Šarović ipak ukazuje kako su sve države Zapadnog Balkana “u početnoj fazi sagledavanja stanja” zbog problema u Agrokoru.

Iz Vlade Federacije BiH ranije je najavljeno da će uputiti inicijativu Vijeću ministara BiH za pravovremeno poduzimanje mjera zbog financijskih problema koncerna Agrokor i mogućih posljedica na javne prihode BiH, domaće dobavljače i uposlene u Konzumu BiH i povezanim društvima.

Reklama

Danas je iz kabineta premijera bh. entiteta Federacija BiH Fadila Novalića potvrđeno agenciji FENA da će u Vladi Federacije BiH sutra biti održan sastanak u vezi s trenutnim događanjima u Agrokoru i mogućim štetnim posljedicama po BiH.

Izvor: Agencije