Ivica Todorić pokrenuo aktivaciju ‘Lex Agrokora’

Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je da je u petak da je zaprimio prijedlog Agrokora za pokretanje postupka izvanredne uprave nad koncernom i njegovim ovisnim i povezanim društvima. 

Trgovački sud o tome je obavijestio Vladu i Ministarstvo gospodarstva, navodi se u obavijesti Suda. 

Sud poziva Vladu da na prijedlog Ministarstva u roku dva radna dana od dana zaprimanja obavijesti predloži imenovanje izvanrednog povjerenika i takvu odluku bez odgađanja dostavi Sudu. 

Nakon što primi tu odluku Vlade, Sud će u iduća dva radna dana donijeti rješenje o otvaranju postupka izvanredne uprave i odluku o imenovanju izvanrednog povjerenika, navodi se u obavijesti koju je potpisala sutkinja Nevenka Siladi Rstić, kako prenosi Hina.

Predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todorić u priopćenju koje je u petak upućeno iz Agrokora izvijestio je kako je uprava koncerna pokrenula proces aktivacije Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatijem kao Lex Agrokor.

“Želim vas obavijestiti kako je Uprava Agrokora, sa mnom na čelu, pokrenula proces aktivacije Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku. Navedenu odluku donosim u uvjerenju kako je to u najboljem interesu za svakog pojedinog zaposlenika, partnera, dobavljača, svih drugih dionika te cjelokupnog gospodarstva”, navodi se u priopćenju.

“Iskreno se zahvaljujem svim zaposlenicima, bliskim suradnicima i partnerima s kojima sam izgradio najznačajniju tvrtku u povijesti Hrvatske. Svih sam ovih godina, pa i u posljednjim izrazito izazovnim trenucima, davao svoj maksimum kako bi osigurali stabilnost kompanije, kako bi sačuvali preko 60.000 radnih mjesta te osigurali opstojnost i prosperitet čitavog Agrokor koncerna.”

‘Sve predajem državi’

Todorić je pozvao sve one koji, kako kaže, mogu pridonijeti da Agrokor nesmetano nastavi s radom očuvaju radna mjesta te da se omogući daljnji razvoj da učine sve u svojoj moći da se to i ostvari.

“Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek, jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi”, piše u priopćenju.

Lex Agrokor, koji je u četvrtak izglasan u Hrvatskom saboru, u petak je objavljen u Narodnim novinama te je stupio na snagu.

U slučaju aktivacije zakona predviđeno je da Vlada i trgovački sud imenuju izvanrednu upravu i povjerenika.

Oni u idućih 15 mjeseci moraju stabilizirati poslovanje kompanije. U suprotnom će biti pokrenut stečaj.

Banke su pristale dati kompaniji novac kojim bi se osigurala likvidnost ako se Lex Agrokor aktivira.

“Banke-vjerovnici Agrokora financirat će koncern pod uvjetom da ta sredstva imaju prioritet prema Zakonu o sistemski važnim kompanijama”, rekao je u četvrtak glavni direktor za restrukturiranje koncerna Antonio Alvarez III.

Tim je zakonom osigurano da bi, u slučaju stečaja, banke, koje sada daju nove kredite, imale prednost pri naplati svojih potraživanja.

Još ranije u petak u dijelu hrvatskih medija pojavile su se informacije prema kojima je Todorić aktivirao zakon, no u koncernu su to opovrgnuli.

‘Dogovor ili samo osnovne namirnice’

“Uprava Agrokora nije aktivirala Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku. U ovom trenutku možemo potvrditi kako se odredbe Zakona proučavaju radi dobivanja potpunih informacija o njegovoj primjeni i daljnjim procedurama”, priopćili su ranije iz koncerna Agrokor.

Nakon što je iz Agrokora objavljeno da je uprava zatražila aktivaciju Lex Agrokora, agencija Hina iz, kako navodi, pouzdanih izvora doznaje da obustava isporuka dobavljača najavljena ranije u petak ostaje i dalje.

Kako kaže taj izvor, izvanredni povjerenik još nije imenovan u Agrokoru.

Dobavljači, ističe, nemaju poslovni odnos s obitelji Todorić, nego s Agrokorom, a tamo ne znaju s kim razgovarati.

Obustava isporuka ostaje dok god banke ne sjednu s dobavljačima za stol, kazao je taj izvor, kako prenosi agencija.

Naknadno je Koordinacija proizvođača i dobavljača koncerna Agrokor i službeno izvijestila da ostaje otvorena za razgovore s financijskim institucijama koje kreditiraju poslovanje Agrokora, ali da do postizanja konačnog dogovora njihova odluka o obustavi isporuka koncernu ostaje na snazi.

Dobavljači najvećeg hrvatskog koncerna odlučili su da više neće isporučivati robu zbog duga od dvije milijarde eura, službeno je potvrđeno ranije za Al Jazeeru.

Dali su rok 24 sata za dogovor te će u subotu prestati isporučivati svu robu osim osnovnih namirnica, poput kruha.

“Od sutra kreće obustava isporuke roba, osim svježeg kruha, koja će trajati do dogovora s bankama. Nastavljamo aktivno pratiti daljnji razvoj situacije kako bismo mogli donositi odluke u interesu 80.000 radnika i kooperanata vezanih uz hrvatske proizvođače i dobavljače”, priopćeno je ranije u kratkoj izjavi iz koordinacije proizvođača i dobavljača.

Sastanci s bankama, kojima vlasnik Agrokora duguje 3,4 milijarde eura, nastavljaju se u petak, javio je iz Zagreba reporter Al Jazeere Marin Veršić.

U međuvremenu je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao da ovaj sud nije zaprimio prijedlog za ocjenu ustavnosti Lex Agrokora, ali kako očekuje da će taj zakon najvjerojatnije doći pred ustavne suce.

Policijski pretres

Ravnateljstvo policije potvrdilo je u četvrtak popodne da policija, na temelju naloga državnog tužitelja, “provodi izvide” u Agrokoru.

“Temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, policija provodi izvide, no zbog zakonskih odredbi o tajnosti izvida, ne možemo dati više informacija”, kazali su u Ravnateljstvu policije.

Prema neslužbenim informacijama, “izvidi” su posljedica kaznene prijave koju je, “kao građanin”, podnio predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

O podnošenju prijave Državnom odvjetništvu protiv vlasnika koncerna Agrokor Petrov je izvijestio prošlog tjedna, nakon sastanka u Vladi.

Kazao je da je prijavu temeljio “na onome što se dalo čuti iz medija”.

Izvor: Al Jazeera i agencije