Duško Knežević izručen Crnoj Gori

Ekstradicija predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića je rano jutros realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visok stepen mjera bezbjednosti.

Sud u Londonu odlučio je u februaru prošle godine izručiti Kneževića Crnoj Gori (Al Jazeera/Arhiva)

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević izručen je danas iz Velike Britanije Crnoj Gori, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

“Službenici Sektora za borbu protiv kriminala su danas, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene, uspješno realizovali ekstradiciju D. K. (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru”, navedeno je u saopštenju, pišu Vijesti, prenosi Tanjug.

On se, kako se navodi, potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka u Crnoj Gori, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlasti u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

“Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, proveden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane”, dodaje se u saopštenju Uprave policije Crne Gore.

Crna Gora izručenje tražila 2019.

Ekstradicija je rano jutros realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visok stepen mjera bezbjednosti, a Knežević će biti proveden Višem sudu u Podgorici na dalju nadležnost.

Sud u Londonu odlučio je u februaru prošle godine izručiti Kneževića Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu, s obzirom na to da tadašnja odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije bila pravosnažna.

Crna Gora je izručenje Kneževića tražila još u julu 2019. godine.

Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Izvor: Agencije