Opozicija: HDZ zbog Agrokora provodi nasilje nad građanima

Predsjednik saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić iz Socijaldemokratske partije (SDP) ocijenio je kako vladajuća većina uzurpira vlast u Saboru nakon što su potpisima ustvrdili kako to tijelo prestaje s radom, dok je njegov stranački kolega Gordan Maras rekao da je riječ o udaru na ustavnopravni poredak.

“Riječ je o kršenju Ustava”, poručio je Miljenić, pojasnivši da je netko na nepoznat način i na svoju ruku dao nalog stručnim službama da se ne pojavljuju na sjednici i obavijeste svjedoke da ne dolaze. 

“To je kršenje Ustava i zakona za koje se u ovom Saboru mora provesti rasprava, to je veća priča od Povjerenstva i jedna od najgorih stvari koja se mogla dogoditi”, kazao je Miljenić ocijenivši kako se na neprihvatljiv način izigravaju odluke Sabora.

Reklama

Miljenić inzistira da je Sabor morao donijeti formalnu odluku o prestanku rada Povjerenstva jer ga je Sabor i osnovao.

‘Politika u sprezi s Agrokorom’

“Čak i kad bi se prihvatilo tumačenje kolega iz HDZ-a i HNS-a da su nastupile zakonske pretpostavke da Povjerenstvo više ne može raditi, što je suprotno intenciji zakona, jasno je da tek sada mora raditi”, poručio je, kako prenosi Hina.

“Ovo je obično nasilje, ne nad nama kao manjinom u Saboru nego nad hrvatskim građanima. Oni su imali pravo vidjeti tko je iz politike bio u sprezi s Agrokorom, a vladajući su odlučili uskratiti priliku građanima da otkriju istinu. Trebali su izbjeći nasilje, donijeti odgovarajuću odluku i onda bi sve bilo po zakonu i ne bi se rušila pravna država. Ovo je jedan od najsramotnijih dana kojima svjedočimo u Saboru”, kritizirao je vladajuće Miljenić.

Reklama

I za Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) riječ je o nasilju nad pravnom državom i procedurom.

“Dobili smo papir koji su potpisali zastupnici, a ne odluku Sabora. Nikako ne pristajem na ovo jer su to opasni znaci totalitarizma i isključivanja”, rekao je.

Za Nikolu Grmoju (Most) potez većine jest dosad neviđeni način gušenja istine.

Reklama

Smatra da je HDZ odlučio iskoristiti to što je istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćna jer su posljednja svjedočenja dokazala da bi Povjerenstvo u šest mjeseci rada puno toga otkrilo.

Gordan Maras (SDP) ustvrdio je da je riječ o “udaru na ustavnopravni poredak Hrvatske”.

“HDZ dokazuje da ne poštuje Ustav i zakone da bi sakrio svoju umiješanost u koruptivne i nezakonite radnje povezane s Agrokorom. To građani moraju znati jer je HDZ spreman učiniti sve da sačuva vlast”, rekao je Maras.

Reklama

‘Takav je zakon’

Predložio je da se podnese kaznena prijava protiv nepoznate osobe koja je svjedocima rekla da ne dolaze na sjednicu Povjerenstva jer je time prekršen Zakon o istražnim povjerenstvima i najavio da će o tome govoriti u sabornici, gdje se raspravlja o proračunu za iduću godinu.

Miljenić kaže da, kao predsjednik Povjerenstva, nije dobio pravomoćno rješenje o istrazi, pa mu nije jasno na temelju čega su vladajući potpisali izjavu o prestanku rada i kako je danas netko mogao opozvati svjedoke i službe.

“To dokazuje potpuno nepoštivanje bilo kakve procedure jer nigdje nema nikakve formalne odluke. Ako će se svaka odluka koju Sabor donese tumačiti kako tko hoće, onda je nastupilo bezakonje u zemlji. Ovo je katastrofalna poruka”, ističe Miljenić.

Reklama

Član saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor Stjepan Čuraj (HNS) rekao je da je to povjerenstvo prestalo s radom sukladno Zakonu o istražnim povjerenstvima te da ga nitko nije ukinuo.

Napominjući kako nije potpisana nikakva odluka već izjava da su nastupile zakonske pretpostavke na temelju Zakona o istražnim povjerenstvima, Čuraj je novinarima rekao da je to povjerenstvo prestalo s radom sukladno tom Zakonu.

“Ukoliko je pokrenut sudbeni postupak po nekom pitanju za čije je istraživanje prethodno osnovano istražno tijelo, ono će odmah prestati s radom. Takav je zakon”, istaknuo je Čuraj.

Reklama

Pozivajući se na Zakon o istražnim povjerenstvima, klubovi saborske većine u srijedu su ponovili da povjerenstvo za Agrokor treba prestati s radom jer je istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćna.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u petak kako HDZ, nakon najnovijih saznanja o kreditu HBOR-a i štete za državni proračun od 400 milijuna kuna (53 milijuna eura), želi ukinuti saborsko istražno povjerenstvo kako bi sakrili “tragove ortakluka, koji se očito događa u pozadini cijelog procesa u Agrokoru”.

Mediji su jučer javljali da je Agrokor uoči sloma koncerna u prosincu 2016. dobio gotovo 400 milijuna kuna iz državne banke HBOR, čiji rad nadzire ministar financija Zdravko Marić.

Krediti su dodijeljeni u brzoj proceduri, po posebnom režimu izravnih kredita, za koje jamči samo država.

Bernardić je uvjeren u, kako je rekao, očitu povezanost Agrokora, Ivice Todorića i Vlade.

“Tomu svjedoči da je aktualni ministar financija još uvijek član Vlade i to pokazuje da je u trenutku odobravanja spornog kredita sve znao”, poručio je šef SDP-a.

Premijer Andrej Plenković ponovio je u utorak da Istražno povjerenstvo prestaje s radom nakon što se pokrene sudski postupak.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak da je razočarana dosadašnjim radom Povjerenstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije