Dačić: Ukidanje presude Glavašu je rehabilitacija zločinaca

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je u četvrak da odluka Vrhovnog suda Hrvatske o ukidanju prvostepene presude Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima, “pokazuje jasnu politiku Hrvatske, koja rehabilituje ne samo fašističku ustašku NDH [Nezavisna Država Hrvatska], već i zločince iz poslednjeg rata”.

“Poruka ovog sramnog akta je da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe. Takva politika Hrvatske je i dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz Hrvatske i građanima Srbije, povodom čega je danas Hrvatskoj uručena protestna nota”, naveo je Dačić u saopćenju, prenosi Tanjug.

Vučić: Ne razumijem

Reklama

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je odluku hrvatskog pravosuđa kojom je ukinuta presuda Glavašu kao “sasvim neshvatljivu, a situaciju našeg naroda u Hrvatskoj kao sve komplikovaniju i težu“.

“Situacija je za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine, sve teža i komplikovanija, ali naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo. Mi moramo da reagujemo odgovorno, ozbiljno i mirno”, poručio je on.

“Pokušaćemo razgovorom i dijalogom da rješavamo probleme i stvari koje, moram da priznam, više ne mogu da razumem“, dodao je Vučić.
“U skladu s tim, mi ćemo štititi nacionalni ponos i dostojanstvo i do poslednjeg trenutka čuvati stabilnost u regionu, jer to donosi ekonomski rast i bolji život, a ne sukobi”, poručio je premijer Srbije.

Reklama

Branimir Glavaš, kojem je Vrhovni sud u Zagrebu ukinuo prvostepensku presudu u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”, izjavio je u četvrtak kako ukidanje te presude u cjelosti stvara “realne osnove” da pravosudni proces za njega završi pozitivno.

Zločini u Osijeku

“Vrlo sam zadovoljan što je prvostupanjska presuda iz 2009. godine, kojom sam bio presuđen na deset godina zatvora, ukinuta, i to u cjelosti, a ne samo pojedini segmenti, nego u potpunosti, što stvara vrlo realne šanse i osnove da pravosudni proces završi pozitivno kada dođe do ponavljanja prvostupanjskog postupka”, rekao je on za zagrebačke medije.

Vrhovni sud Hrvatske je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine počinjene nad osječkim Srbima početkom devedesetih godina prošlog vijeka, a Glavaš očekuje da bi to moglo biti krajem jeseni ove godine.

Izvor: Agencije