Dodik kritikuje Crnu Goru zbog podrške Rezoluciji o Srebrenici

Milo Đukanović je poražen na izborima, ali politika koja je po pravilu na štetu Srba u Crnoj Gori je, nažalost, pobijedila, rekao je Dodik.

Dodik: Kako će se osjećati blizu 40 posto državljana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi (REUTERS/Marko Djurica)

Čelnik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kritikovao je crnogorskog premijera Milojka Spajića nakon što je objavljeno da će podržati UN-ovu rezoluciju o genocidu u Srebrenici, tu najavu opisijući kao “moralno, politički i historijski katastrofalnu”.

“Ako nisu vodili računa o stigmi koja se ovom rezolucijom nameće cijelom srpskom narodu, mogli su se bar zapitati kako će se osjećati blizu 40 posto državljana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi”, napisao je Dodik na mreži X.

Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici trebala bi se tokom maja naći na glasanju pred Općom skupštinom UN-a.

U nacrtu se, uz ostalo, traži osuda poricanja genocida u Srebrenici i veličanja odgovornih za ubistva oko 8.000 bošnjačkih civila u julu 1995. godine.

Srbija se protivi rezoluciji smatrajući da se tako nameće kolektivna krivnja srpskom narodu, a u UN-u ponajprije računa na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike.

Masovni zločini

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) masovni zločin u Srebrenici označen je kao genocid koji su počinili pripadnici vojske bosanskih Srba, a Srbija (tada u zajednici s Crnom Gorom) označena je kao odgovorna što nije učinila ništa da se genocid spriječi i da kazni počinitelje.

Za genocid i zločine u Srebrenici pred međunarodnim i sudovima BiH je osuđeno više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora.

No njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO-a Milan Nic rekao je u ponedjeljak da mu je crnogorski premijer Milojko Spajić rekao da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati.

“Imao sam priliku da pitam Spajića o kretanju Crne Gore ka EU, da li je bolje da ide sama ili u manjoj grupi. Također, zanimalo me balansiranje između krhke parlamentarne većine naspram principa činilaca vlasti, kao i njegov stav i stav Vlade o predloženoj Rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici”, napisao je Nic.

“Crna Gora će podržati ali neće kosponzorirati Rezoluciju”, rekao je Nic.

Crnogorski premijer još nije ni potvrdio ni demantirao navode Nica.

“Milo Đukanović je poražen na izborima, ali politika koja je po pravilu na štetu Srba u Crnoj Gori je, nažalost, pobijedila. To je večeras potvrdio i premijer Spajić”, rekao je Dodik.

Predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda. Kosponzori Rezolucije su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, SAD, Turska, Velika Britanija, Slovenija i još neke zemlje. Sa Zapadnog Balkana kao kosponzori za sada su se javile Albanija i Sjeverna Makedonija.

Izvor: Al Jazeera