Dodik: ‘Bit će još referenduma’

Milorad Dodik kaže da se Kolinda Grabar-Kitarović miješa u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine i RS-a (Arhiva)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio je da će referenduma u RS-u još biti, ali da će njihove teme birati isključivo građani tog entiteta.

On je za RTRS kazao da posao predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović nije da se miješa u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine i RS-a, prenosi Tanjug.

Dodik, koji se nalazi u Sankt Peterburgu, reagirao je na izjavu hrvatske predsjednice da je referendum o Danu RS-a bio tek prvi korak i da se može očekivati još referenduma, pa i o nezavisnosti tog entiteta, što, kako je rekla, otvara mogućnost za novi konflikt.

Reklama

‘Stereotipi iz ormara’

U intervjuu za portal Defense News Grabar-Kitarović je rekla da nestabilnost Bosne i Hercegovine ukazuje na to da ta država još nije potpuno politički emancipirana.

“Nije njeno da se miješa u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine i RS-a”, naveo je Dodik i dodao da je hrvatska predsjednica “stare stereotipe izvukla iz ormara”.

Dodik je ukazao na “nepravednost zapadnih sankcija prema Rusiji i činjenicu da RS u institucijama Bosne i Hercegovine nije dala pristanak za ovakav čin”.

Reklama

Referendum o Danu RS-a održan je 25. septembra uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o njegovoj neustavnosti.

Ustavni sud zabranio je održavanje referenduma u RS-u povodom svoje odluke da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan.

Ignoriranje odluke Ustavnog suda krivičnoje djelo, za šta je, po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, zaprijećena kazna zatvora do pet godina.

Reklama

Entitetska Komisija za sprovođenje referenduma saopćila je da je na referendum o 9. januaru kao Danu RS-a izašlo 55,77 posto birača u RS-u, a podrška među onima koji su se odazvali pozivu na izjašnjavanje iznosila je 99,8 posto.

Osuda referenduma o Danu RS-a

Organiziranje referenduma osudile su sve institucije međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, među kojima i visoki predstavnik Valentin Inzko i Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Održavanje referenduma osudio je i američki State Department.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je ranije kako će se Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje referenduma o Danu RS-a morati suočiti s posljedicama tog protivustavnog i nezakonitog postupka.

Izvor: Agencije