Dodik o godišnjici Dejtonskog sporazuma

Dovoljno je bilo da Dodik zagalami na neke zastupnike pa da vladajuća većina odjednom shvati kako je Neum srce Republike Srpske, a Pelješki most njena arterija (AP)

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska će predložiti da joj se “svih 83 nadležnosti, koje su prebačene na nivo BiH, redefinišu i dovedu u sklad s Dejtonskim mirovim sporazumom”, kazao je predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

Uoči sutrašnje godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik je rekao da su visoki predstavnici, zaduženi da provode slovo Dejtonskog sporazuma, “kršili međunarodno pravo u više navrata i time vršili krivična djela međunarodnog karaktera i prenosili nadležnosti na nivo BiH”.

“Više nikada nećemo dozvoliti da nam razni međunarodni mešetari nametnu priču o duhu ‘Dejtona’, koji je mnogo koštao RS i srpski narod… Naša politika je prepoznatljiva, ona podrazumijeva da prvo zaustavimo te transfere, onemogućimo zloupotrebe Dejtonskog sporazuma, a u kasnijoj fazi, putem institucija osiguramo da budu vraćene u ustavne okvire. To je ono što ćemo činiti u narednom vremenu. RS-u ću predložiti da se svih 83 nadležnosti, koje su nam otete i prebačene na nivo BiH, redefinišu i dovedu u sklad s Dejtonskim mirovnim sporazumom”, kazao je Dodik, prenosi Fena.

Rekao je da RS ostaje pri izvornom Dejtonskom sporazumu.

“Dejtonski sporazum je potvrdio kontinuitet međunarodnog subjektiviteta RS-a. Republika Srpska je u ovaj sporazum unijela svoju teritoriju, efikasnu vlast i potpisivanjem aneksa tog sporazuma smatramo da smo ključni faktor. Zato i podržavamo izvorni Dejtonski sporazum, koji treba da bude poštovan sa stanovišta slova, a ne duha ‘Dejtona’. Uspjeli smo da zaustavimo ekspanziju i to veoma kancerogeno širenje teorije o duhu ‘Dejtona’ i vratimo poziciju poštivanja slova tog sporazuma te će to biti i dalje naša politika”, rekao je Dodik.

‘Prijetnje nasiljem i smjene’

Svako kršenje Dejtonskog sporazuma, kako je naveo, neprihvatljivo je za RS.

“Odbacujemo sve takve zlonamjerene akcije međunarodnog faktora, koji je ovdje kršio Dejtonski sporazum, uz prijetnje nasiljem i smjenama. Došlo je vrijeme da se na demokratski način uredi BiH, kako je to i predvidio Dejtonski sporazum.”

Dodao je da se  BiH može kretati samo sporazumom dva entiteta, koji mora da bude potpisan da bi to bilo ustavni osnov za bilo koje rješenje.

“Sve drugo je neustavno, od Suda, do Tužilaštva i mnogo čega drugog i to je odraz nasilja međunarodne zajednice i pohlepe bošnjačke politilke elite, koja je bila spremna da sve učini kako bi devastirala RS. To podrazumijeva i da iz Ustvanog suda BiH odu strane sudije i mnogo toga još, što ćemo pokušati da uradimo u narednom periodu”, poručio je entitetski predsjednik.

Izvor: Agencije