Slučaj ‘Referendum’: Na saslušanje pozvan advokat Milan Petković

Tužiteljstvo BiH je ranije uputilo poziv na saslušanje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, koji je odbio doći u Sarajevo (Arhiva)

Tužiteljstvo BiH uputilo je poziv na saslušanje advokatu Milanu Petkoviću, koji je bio član Komisije za provođenje referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu tog bh. entiteta.

U pozivu se navodi da se na saslušanje poziva radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog “krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava”.

Petković je pozvan da se 10. oktobra pojavi u Tužiteljstvu zbog davanja izjave u svojstvu osumnjičenog u tom predmetu, javio je RTRS.

Tužiteljstvo BiH je ranije uputilo poziv na saslušanje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, koji je odbio doći u Sarajevo.

Nakon toga je Tužiteljstvo najavilo da će ponovno uputiti poziv Dodiku, čiji je advokat rekao da nisu dobili odgovor te institucije na njihov zahtjev da on bude saslušan na bilo kojoj lokaciji i instituciji u RS-u.

Odluka Ustavnog suda BiH

Referendum o Danu RS-a održan je 25. septembra, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o njegovoj neustavnosti.

Ustavni sud BiH zabranio je održavanje referenduma u RS-u povodom njegove odluke da je 9. januar, kao Dan Republike – neustavan.

Ignoriranje odluke Ustavnog suda BiH je krivično djelo za šta je, po Krivičnom zakonu BiH, zaprijećena kazna zatvora do pet godina.

Entitetska Komisija za provođenje referenduma saopćila je da je na referendum o 9. januaru kao Danu RS-a izašlo 55,77 posto birača u RS-u, a podrška među onima koji su se odazvali pozivu na izjašnjavanje iznosila je 99,8 posto.

Organiziranje referenduma osudile su sve institucije međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, među kojima visoki predstavnik Valentin Inzko i Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Održavanje referenduma osudio je i State Department.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je ranije kako će se Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje referenduma o Danu RS-a morati suočiti s posljedicama tog protivustavnog i nezakonitog postupka.

Izvor: Agencije