Švedska pomaže Balkan sa 400 miliona eura

Do sada je samo Srbija počela pregovore o ispunjavanju uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji (EPA)

Švedska će za četiri zapadnobalkanske države izdvojiti 400 miliona eura pomoći, kako bi provele reforme potrebne za ispunjavanje uvjeta za prijem u Evropsku uniju, izjavio je u ponedjeljak švedski ambasador u Bosni i Hercegovini Fredrik Schiller, prenosi agencija Reuters.

Cilj uvjeta za pridruženje i članstvo u EU-u je osiguravanje da su nove države članice ojačale ekonomije i institucije dovoljno kako bi se dalje razvijale u Uniji.

Schiller je kazao kako će izdvojeni novac pomoći Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji da riješe pitanje državne administracije i sudstva te u borbi za zaštitu ljudskih prava.

Reklama

Do sada je samo Srbija počela pregovore o ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU-u.

Strašne poplave

Švedski ambasador u Bosni i Hercegovini je rekao kako će u obzir biti uzeta i šteta koje su poplave nanijele Bosni i Hercegovini i Srbiji prošlog mjeseca, a novac će biti proslijeđen u periodu od 2014. do 2020. godine.

Reklama

“Strašne poplave su promijenile realno stanje na terenu”, kazao je on tokom predstavljanja novog švedskog programa pomoći Zapadnom Balkanu u Sarajevu.

Dodao je kako njegova država planira pomoći Bosni i Hercegovini i Srbiji na kratkoročnom i dugoročnom planu te da će samo Bosna i Hercegovina od Švedske dobiti blizu 100 miliona eura.

Evropska banka za razvoj i obnovu procjenjuje da su poplave u Srbiji napravile štetu od gotovo dvije milijarde eura, a u Bosni i Hercegovini 1,3 milijarde eura.

Spore reforme na Zapadnom Balkanu i smanjenje entuzijazma u EU-u za dalje širenje drže balkanske države daleko od pridruženja bloku.

Izvor: Agencije