Milanović: O Prevlaci moguća arbitraža

Crna Gora je u junu 2012. počela pregovore s EU-om, otvorila pregovore u devet i zatvorila u dva poglavlja (Anadolija)
Crna Gora je u junu 2012. počela pregovore s EU-om, otvorila pregovore u devet i zatvorila u dva poglavlja (Anadolija)

Premijer Crne Gore Milo Đukanović posjetio je hrvatskog premijera Zorana Milanovića u sjedištu Vlade Republike Hrvatske.

Dvojica premijera razgovarali su prvenstveno o eksploataciji nafte i plina u Jadranu, cestovnoj i zračnoj poveznici Hrvatske s Crnom Gorom i jugom, Jadransko-jonskom plinovodu, pitanju razgraničenja i putu Crne Gore prema euroatlantskim integracijama, javlja Agencija Anadolija.

Najvažnija tema o kojoj su premijeri razgovarali jest istraživanje ugljikovodika, odnosno nafte i plina u podmorju Jadrana.

‘Razmimoilaženja mala’

Dogovorili su se kako će učiniti sve pragmatično da ta istraživanja počnu što prije i da nikakvo krivo tumačenje crte razgraničenja ne stoji tome na putu.

Milanović je naglasio kako će se tražiti kompromisno rješenje, bez prejudiciranja granične crte, da su razmimoilaženja vrlo mala i kako je osnovni cilj na područje južnog Jadrana dovesti zainteresirane korporacije, što je, naglasio je hrvatski premijer, pokazivanje odgovornosti prema gospodarstvima dviju država.

Hrvatski premijer pružio je potporu crnogorskom kolegi na putu prema NATO-u i Europskoj uniji (EU).

Jedino otvoreno pitanje koje imamo jest razgraničenje na južnom Jadranu, koje nije prepreka koja bi stajala na putu brzom napretku i ulasku Crne Gore u EU, izjavio je Milanović.

Premijer Đukanović je naglasio da je Crna Gora na europskom putu i da je Hrvatska dobar susjed koji pomaže u usvajanju dragocjenih znanja i iskustava za euroatlantsko članstvo.

Istaknuo je kako dvije države nemaju kompliciranih otvorenih pitanja te da su posvećene zajedničkom gospodarskom razvoju i napretku.

“Nažalost, na ovom prostoru smo mnogo vremena proveli u istoriji. Zbog toga su mnogi naši resursi ostali nedovoljno iskorišteni. Jedan od takvih resursa je podmorje”, još je izjavio.

Traži se rješenje za Prevlaku

”Hrvatska od svih susjednih država ima ugovor o granici jasno definiran samo s Mađarskom”, rekao je Milanović.

Dodao je kako će pitanje razgraničenja na južnom Jadranu potrajati te da će vjerojatno biti riješeno arbitražom.

“Arbitraža nije rat, nego civiliziran način rješavanja različitih viđenja nekih pitanja”, rekao je hrvatski premijer i naglasio da granična pitanja ne smetaju suradnji sa susjedima.

Crnogorski premijer je naglasio kako obje strane pitanju Prevlake prilaze s vjerom u bilateralno rješenje ili, ako to bude nemoguće zbog dijela javnosti, arbitražu s kojom će se usuglasiti.

Milanović je izjavio kako regiju vidi s Crnom Gorom i Albanijom u NATO-u.

Milo Đukanović se potom susreo s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom te predsjednikom RH Ivom Josipovićem.

Sastanak s Josipovićem

Josipović je s crnogorskim premijerom razgovarao o bilateralnim odnosima i suradnji između Hrvatske i Crne Gore, priopćio je Ured predsjednika.

Josipović i Đukanović tijekom razgovora su potvrdili vrlo dobre bilateralne odnose između dviju država te visoku razinu suradnje u brojnim područjima od obostranog interesa. Predsjednik Republike istaknuo je snažnu potporu RH crnogorskim težnjama za priključenje euroatlantskim organizacijama.

Đukanović je zahvalio na političkoj potpori koju Hrvatska pruža Crnoj Gori na njezinom putu u EU i NATO i na specifičnim znanjima i stečenim iskustvima iz pregovaračkog procesa koje je RH stavila na raspolaganje.

Izrazio je zadovoljstvo naporima koje Crna Gora poduzima u približavanju NATO savezu i dinamikom pregovaračkog procesa s Europskom unijom.

Obostrano je istaknuta važnost zajedničke suradnje u infrastrukturnim projektima, a posebice završetak izgradnje Jadransko-jonske autoceste, koja je ključni strateški projekt za obje zemlje i čija će realizacija imati višestruki utjecaj na razvoj cjelokupne regije, stoji u priopćenju.

Leko: Neriješena pitanja ne utječu na suradnju

Josip Leko i Milo Đukanović pri susretu su ocijenili su da granični spor ne utječe na suradnju Hrvatske i Crne Gore u prenošenju iskustava u europskim integracijama, priopćio je Sabor.

“Čak ni neriješena pitanja ne utječu na našu dobru suradnju”, rekao je Leko u razgovoru s Đukanovićem.

Crnogorski premijer zahvalio je na potpori nastojanjima Crne Gore da uđe u NATO i EU. “Neriješeno pitanje razgraničenja tretiramo razumno. Pokušat ćemo to riješiti bilateralno, a ako ne uspijemo, predat ćemo međunarodnoj arbitraži”, rekao je Đukanović.

Dvojica visokih dužnosnika istaknula su da dvije zemlje žele ojačati gospodarsku suradnju i spomenuli regionalne projekte poput Jadransko-jonske autoceste, Jadransko-jonskog plinovoda, suradnje nacionalnih zračnih prijevoznika te istraživanja nafte i plina u Jadranskom moru, navodi se u saborskom priopćenju.

Tijekom posjeta crnogorskog premijera Hrvatskoj predviđen je njegov sastanak s predstavnicima Zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj.

Poziv Bevande

Đukanović će poslije toga otputovati iz Zagreba u Sarajevo, u službeni posjet Bosni i Hercegovini na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Predsjednik Vlade Crne Gore sastat će se u Sarajevu i s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i s članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem, sa čelnicima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – predsjedavajućim Predstavničkog doma Miloradom Živkovićem i predsjedavajućim Doma naroda Draganom Čovićem – kao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom.

Premijer Đukanović razgovarat će s najvišim dužnosnicima Bosne i Hercegovine o dinamiziranju gospodarskih i ukupnih odnosa, kao i o razmjeni iskustava u procesu europske i euroatlantske integracije, navodi se u priopćenju Vlade Crne Gore.

Izvor: Agencije


Povezane

Prvi put nakon deset godina, crnogorski premijer Milo Đukanović došao je u Srbiju. Zajedno sa šefom Vlade u Beogradu Ivicom Dačićem poručio je da nijedno pitanje više ne može da stoji na putu unapređenja odnosa dvije države, pa ni Kosovo koje je Crna Gora priznala.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO