Sapunaru određen jednomjesečni zatvor

Županijski sud u Zagrebu odredio je u ponedjeljak bivšem financijskom direktoru Hrvatskih autocesta Josipu Sapunaru jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Sapunar je, nakon što je u ponedjeljak ujutro tri sata iznosio obranu pred tužiteljstvom, oko 17 sati doveden na zagrebački Županijski sud.

USKOK je tražio i da mu se odredi zatvor zbog opasnosti ponavljanja djela, no taj prijedlog je sud odbio, s obzirom da Sapunar više nije zaposlen u HAC-u.

Reklama

Sapunar je pred Županijskim državnim odvjetništvom iznio obranu i odgovarao na pitanja u slučaju u kojem ga se tereti za izvlačenje novca iz te tvrtke.

Njega su, s lisicama na rukama, nakon ispitivanja iz sjedišta tužiteljstva na Savskoj cesti, ispratila dvojica policajaca, a njegov odvjetnik Veljko Miljević novinarima je rekao da je aktivno iznosio obranu i odgovarao na pitanja.

Izvučeni milijuni eura

Reklama

“Naš branjenik je danas dao prvu službenu izjavu”, kazao je Miljević novinarima, dodavši da je u tom slučaju za postupanje nadležan USKOK.

Tzv. aktivnu obranu Sapunar je iznosio i prije tri godine, kada je uhićen pod sumnjom da je HAC-ovim novcem, preko agencije Fimi Media, punio crni fond Hrvatske demokratske zajednice.

“Da li je to kraj u ovom momentu ne znamo ni mi, a ne znaju ni voditelji postupka. Vjerujem da će vrlo pažljivo analizirati ovo što je danas rečeno”, kazao je Miljević, koji Sapunara u tom slučaju zastupa zajedno s odvjetnikom Gordanom Preglejem.

Reklama

Dodao je da će USKOK unutar zakonskog roka odlučiti kako će dalje tretirati njegova branjenika, koji je od subote osumnjičen za izvlačenje novca iz HAC-a.

Iz te tvrtke su navodno od 2006. do 2011. godine izvučeni milijuni eura preko nekoliko podizvođačkih tvrtki.

Odvjetnik Miljević tvrdi da je iznos protupravno stečene koristi značajno manji no što su to objavljivali mediji.

Reklama

Kalmeta: Ne znam ništa

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, čije se ime spominje u priči o izvlačenju novca iz HAC-a, izjavio je novinarima u Zadru kako o tome ne zna ništa, kako vjeruje u institucije države te da će razmisliti o tome da protiv sindikalista Mijata Stanića podnese kaznenu prijavu zbog klevete.

Kalmeta, bivši ministar prometa, rekao je kako nema saznanja o tome da su USKOK ili policijski USKOK prošlog tjedna bili i u gradskoj upravi Zadra, niti je znao za izvlačenje novaca iz HAC-a preko čeških tvrtki, o čemu se ispituje Sapunar.

Reklama

“Dok sam bio ministar, kad god bih imao neku informaciju da je nešto sumnjivo, tražio sam da se prijavi nadležnima. Da sam nešto znao, to bi učinio i u ovome slučaju”, kazao je Kalmeta, dodajući da je mirno spavao i da vjeruje u institucije Hrvatske.

Kako je rekao, već nekoliko dana sluša svoje ime u medijima te da ga spominje sindikalist “koji ga je u prošloj kampanji za lokalne izbore u Zadru blatio cijelo vrijeme”.

Godinama vrijedila ‘omerta’

Na novinarsko pitanje hoće li zbog toga podnijeti kaznenu prijavu protiv Mijata Stanića, predsjednika sindikata u HAC-u, Kalmeta je rekao da je o tome već razmišljao.

“U cijeloj priči spomenuo me je samo jedan sindikalist, koji je ovdje bio u Zadru tijekom predizborne kampanje stalno, ali kao što vidite, ja sam ostao gradonačelnik i pobijedio na izborima. Razmislit ću o podnošenju kaznene prijave protiv njega zbog tih tvrdnji”, kazao je Kalmeta.

Mijat Stanić je Hini u subotu rekao kako je velik broj ranije pokrenutih istraga u HAC-u bio kočen zbog povezanosti “počinitelja iz HAC-a”, podizvođača i pravosudnih tijela te kako sada očekuje pokretanje lavine istraga koje će obuhvatiti sve odgovorne, od nižih struktura do bivšeg ministra prometa Božidara Kalmete”.

Dodao je da je u HAC-u godinama vrijedila “omerta”, to jest zakon šutnje, pa ni oni koji su bili voljni ukazati na nepravilnosti nisu željeli svjedočiti u istragama ili na sudu.

Izvor: Agencije