Podignute nove optužnice u aferi Fimi media

Bivši 'prvi policajac' se tereti i da je krajem augusta 2006. godine poništio javni konkurs za pet promotivnih kampanja (Pixsell)
Bivši 'prvi policajac' se tereti i da je krajem augusta 2006. godine poništio javni konkurs za pet promotivnih kampanja (Pixsell)

Podignute su optužnice protiv bivših čelnika ministarstava i državnih preduzeća koji su učestvovali u aferi Fimi media, a riječ je o bivšem ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu, bivšim čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Mariju Crnjaku, Jurici Prskalu, Josipu Sapunaru i Zlatku Korparu te bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu.

Riječ je osobama koje su učestvovale u izvlačenju novca i punjenju “crnog fonda” Hrvatske demokratske zajednice, a nisu bile obuhvaćene optužnicom USKOK-a iz decembra prošle godine, a kojom su obuhvaćeni HDZ, bivši predsjednik te stranke i bivši premijer Ivo Sanader, bivši rizničar, blagajnica i glasnogovornik stranke, te vlasnica kompanije Nevenka Jurak, po kojoj je afera dobila ime, i dvoje njenih saradnika.

Kirin se tereti da je od 2006. do 2008. godine, na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za finansiranje HDZ-a.

Optužnicu protiv Kirina, koji je Hini izjavio kako ništa ne želi komentirati, jer nije upoznat s optužnicom, podigao je USKOK, a protiv Mladinea i bivših čelnika HAC-a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Kirin se tereti da je od 2006. do 2008. godine, na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za finansiranje HDZ-a.

Ministarstvo unutranjih poslova Hrvatske direktnom je pogodbom Fimi mediji dalo 140.000 eura vrijedan posao promotivne kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

MUP je novac isplatio, iako Fimi media nije ispunila sve obaveze iz ugovora.

Milionske štete

Bivši “prvi policajac” se tereti i da je krajem augusta 2006. godine poništio javni konkurs za pet promotivnih kampanja, iako je 17 kompanija već preuzelo dokumentaciju, te odredio da se posao direktnom pogodbom sklopi s Fimi medijom.


Vinko Mladineo [Pixsell]

USKOK tvrdi da je Kirin to učinio uprkos mišljenju stručne komisije da se ponuda treba uporediti s važećim cjenovnicima radijskog i TV emitiranja, kao i razmotriti mogućnost direktnog pregovaranja s TV kućama, pri čemu se mogla dogovoriti znatno niža cijena od cijene koju je ponudila Fimi media.

Nakon što su u budžetu za 2007. godinu povećana sredstva za promotivne kampanje, Kirin je u aprilu 2007. godine donio odluku o prihvatanju ponude Fimi medije, kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promotivnih poruka, isplatio 2,2 miliona eura.

U USKOK-u tvrde da je zbog Kirinove zloupotrebe položaja i ovlasti državni budžet oštećen za blizu milion eura.

Za zloupotrebe položaja i ovlasti optuženi su i bivši čelnici HAC-a i Fonda za zaštitu okoliša i enregetsku učinkovitost.

Bivše predsjednike uprave HAC-a Crnjaka i Prskala, te bivšeg člana uprave Sapunara tereti se da su od kraja 2005. do sredine 2006. godine, na traženje Sanadera i tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, sklapali poslove s privatnom marketinškom agencijom Fimi media, svjesni da su robe i usluge mogli nabaviti jeftinije i, kako tvrdi tužilaštvo, znajući da se preko Fimi medije prikuplja novac za vladajuću stranku HDZ.

Po prvoj tački optužnice, terete se za štetu od blizu 1,1 milion eura, koliko su platili Fimi mediji za usluge, poput organiziranja svečanosti za otvaranje tunela i novih dionica cesta, te medijskih kampanja za ENC uređaje.

Punjenje ‘crnog fonda’ HDZ-a

Kako se doznaje, jednom prilikom su platili blizu 1.500 eura za 50 torti, što je, tvrdi tužilaštvo, dvostruko skuplje od realne cijene.

Drugom tačkom optužnice Prskala se tereti da je, zajedno s bivšim predsjednikom uprave Autoceste Rijeka – Zagreb Zlatkom Korparom, osigurao blizu 220.000 eura vrijedne poslove s Fimi medijom na štetu Autocesta.

I u ovom slučaju optuženi su navodno radili na zahtjev Sanadera i Barišića, te znali da novac završava u HDZ-u.

Za zloupotrebe položaja i ovlasti optuženi su i bivši čelnici HAC-a i Fonda za zaštitu okoliša i enregetsku učinkovitost.

Bivši čelnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mladineo također je optužen da je sklapao nezakonite poslove s Fimi medijom, i to od aprila 2008. do kraja 2009. godine.

Tereti se da je pritom kršio Zakon o javnoj nabavi i da je, kao i HAC-ovci, znao da se na taj način puni “crni fond” HDZ-a.

Mladineo je navodno sklopio tri ugovora za promotivne aktivnosti, kao što je izrada televizijskih spotova i oglasa za obilježavanje Dana planeta Zemlje.

U tužilaštvu tvrde da je bezuvjetno prihvatio ponudu Fimi medije, bez da ju je usporedio s cjenovnikom Hrvatske radio-televizije, po kojem bi Fond imao i do 50 posto popusta.

Na taj je način navodno oštetio Fond za blizu 200.000 eura.

Kako se doznaje, u optužnici protiv njega ne spominju se Sanader i Barišić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO