Uhapšen bivši finansijski direktor HAC-a

Josip Sapunar, bivši finansijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC), uhapšen je u istrazi izvlačenja novca iz ovog javnog preduzeća, a danas bi trebao dati iskaz tužilaštvu.

Njegov advokat Gordan Preglej izjavio je za agenciju Hina da mu još nije poznato hoće li Sapunara ispitati tužioci iz USKOK-a ili zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

“Još ne znam kome je slučaj delegiran, no poslijepodne ćemo imati daleko više informacija”, kazao je Preglej.

Sapunar je, prema njegovim riječima, uhapšen sinoć oko 21,30 sati nakon što se u dogovoru s istražiocima vratio iz inostranstva kako bi dao iskaz u najnovijoj aferi o izvlačenju novca iz HAC-a od 2006. do 2011. godine.

Afera Fimi media

Nakon što ga ispitaju, tužioci će odlučiti hoće li za Sapunara zatražiti istražni zatvor ili će se u nastavku istrage braniti sa slobode.

Bivši direktor finansija te javne kompanije već je pritvoren prije tri godine zbog sumnje da je novcem iz HAC-a, preko agencije Fimi media, punio HDZ-ov crni stranački fond.

Mediji nagađaju da je ovoga puta osumnjičen za “pranje” pet miliona eura preko firmi Igora Premilovca, ranije osumnjičenog da je izvukao novac iz Hrvatske gospodarske komore.

Premilovac je, naime, tokom istrage u HGK-u priznao da su na austrijski račun njegove češke kompanije Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

Izvor: Agencije