Nikolić povjerio mandat Ivici Dačiću

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak da je lider socijalista Ivica Dačić zatražio mandat za formiranje vlade Srbije i da će parlamentarnu većinu činiti koalicija Socijalistička partija Srbije (SPS) – Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) – Jedinstvena Srbija (JS), Srpska napredna stranka (SNS) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Dačić spreman preuzeti odgovornost

Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je da je koalicija SPS-PUPS-JS u četvrtak obavijestila predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da postoji načelna saglasnost o postojanju parlamentarne većine za formiranje vlade Srbije.

Reklama

“Iz naših razgovora sa SNS-om i URS-om dogovorili smo se da će oni podržati i podržavaju ovaj dogovor koji smo danas postigli, a to znači da će podržati mene za mandatara”, rekao je Dačić.

On je istakao da će se razgovori nastaviti, sutra sa SNS-om, a u narednim danima sa svim drugim strankama koje će biti upoznate sa glavnim tačkama programa buduće vlade i otvorenošću da u tu parlamentarnu većinu uđu i neke druge stranke.

“Naša koalicija je bila dovedena pred pitanje hoće li da preuzme odgovornost za vođenje vlade Srbije”, rekao je Dačić i naglasio da je spreman preuzeti tu odgovornost.

Reklama

Nikolić je na konferenciji za novinare poslije susreta s Dačićem rekao da ga je koalicija SPS-PUPS-JS uvjerila da ima parlamentarnu većinu.

“U toj većini biće SNS i URS i verovatno neki drugi predstavnici građana u Skupštini Srbije, koji čekaju da najpre ova koalicija obezbedi dovoljnu većinu”, rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da nova vlada treba biti mala i efikasna i da odluke donosi dogovorom.

Reklama

“Danas je Vidovdan, jedan od najvećih praznika u Srbiji i danas Srbija dobija promene”, poručio je Nikolić i podsjetio da su građani 6. maja na izborima rekli da žele promjene, da žele raditi i da žele život dostojan čovjeka.

On je ocijenio da novoj vladi neće biti lako, jer će biti suočena s brojnim problemima, počevši od Kosova, koje je do sada rješavano tako da se izbjegavala odgovornost.

‘Na stabilnom kursu’

Reklama

“Mi želimo da preuzmemo odgovornost”, rekao je Nikolić i dodao da Srbija ima prijatelje i na zapadu, i na istoku, sjeveru i jugu, kao i da su joj svi susjedi jednako važni.

Predsjednik Srbije je istakao da put Srbije ka Evropskoj uniji (EU) ostaje na stabilnom kursu i ponovio da je u razgovorima s predstavnicima EU-a rekao da će svaka vlada koja bude formirana ostati istrajna na ulasku Srbije u EU.

Na pitanje da li će Dačić i na koji način nastaviti pregovore i da li će u njima predstavljati i URS, Nikolić je rekao da ne zna kako teku pregovori.

Reklama

“U njima nisam učestvovao i neću da učestvujem, ali pretpostavljam da će svako da zastupa stavove svoje političke stranke i da će formirati zajednički program”, rekao je on.

Nikolić je na kraju kazao kako se nada da će se građani Srbije obradovati ovoj vidovdanskoj vijesti.

Ponuda SNS-a

Reklama
U delegaciji koalicije SPS-PUPS-JS bili su i lideri JS-a i PUPS-a, Dragan Marković i Jovan Krkobabić, te potpredsjednici socijalista Slavica Đukić-Dejanović i Žarko Obradović.

Dačić je prethodnog dana potvrdio da je od SNS-a dobio ponudu da bude premijer u vladi koju bi vodile te dvije stranke.


Janjić o Dačićevom mandatu za formiranje vlade

Reklama

Potom je SPS u noći s četvrtka saopćio kako je predsjedništvo te stranke donijelo odluku da se od Nikolića zatraži da predsjedniku SPS-a i lideru koalicije SPS-PUPS-JS Dačiću povjeri mandat za formiranje vlade Srbije.

Nikolić je uoči sastanka izjavio kako smatra da će Dačić od njega zatražiti mandat za formiranje nove vlade.

Srbijanski mediji očekuju da će Dačić, nakon dobijanja mandata, zatražiti podršku svoje stranke za koaliciju sa SNS-om.

Do obnašanja funkcije predsjednika Srbije lider SNS-a bio je upravo Nikolić.

Postavši srbijanski predsjednik, podnio je ostavku na funkciju predsjednika SNS-a jer, kako je rekao, želi biti predsjednik svih građana Srbije.

Predsjednik Srbije od nove vlade očekuje da omogući građanima posao i da se Srbija približi EU.

Izvor: Al Jazeera i agencije