Crna Gora: Vojska evakuirala porodilju

U Istočnom Sarajevu se pod snijegom urušila sportska dvorana (Srna)

Pripadnici Planinskog bataljona Vojske Crne Gore evakuirali su porodilju Marijanu Kriještorac i njenu 14-mjesečnu kćerku Zilhu iz zametenog sela Kosanica kod Pljevalja.

Vojnici su, kako je saopćeno iz Operativnog štaba za vanredne situacije, na otvorenom polju uz mećavu, putem dugim 2,5 kilometra, na nosilima prebacili porodilju, dok je Zilhu jedan od vojnika nosio u borbenom rancu da bi je zaštitio od hladnoće. 

Nakon što su prenijeli porodilju do sanitetskog vozila i krenuli ka Pljevljima, u selu Vilići počeo je porođaj. 

Reklama

Po dolasku u bolnicu, Kriještorac je odmah prebačena u operativnu salu, gdje je rodila djevojčicu, navodi se u saopćenju. 

Njena starija kćerka Zilha smještena je kod djeda i strica u porodičnoj kući u Pljevljima. 

Faza stabilizacije

Reklama

U Crnoj Gori u subotu je proglašeno vanredno stanje, zbog nezapamćenog snijega koji je gotovo u potpunosti blokirao tu državu i izazvao mnogobrojne probleme. 

Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio je u petak da bi, u slučaju stabiliziranja vremena, uskoro moglo biti ukinuto vanredno stanje, dodajući da nadležni državni organi preduzimaju sve mjere kako bi se što prije otklonile posljedice nevremena. 

“Po informacijama koje dobijamo, već ulazimo u fazu stabilizacije, tako da bismo narednih dana, ukoliko funkcionisanje putne i elektroenergetske infrastrukture bude korektno, mogli da pristupimo predlaganju prestanka odluke o proglašenju vanrednog stanja”, naveo je Lukšić. 

Reklama

Crnogorski premijer je najavio da će biti napravljena analiza postupanja nadležnih službi uoči i nakon proglašenja vanrednog stanja, kako bi se došlo do podataka koji bi bili uvod za reformu u toj oblasti. 

Srbija: Helikopter dostavlja pomoć kod Smedereva [AP]

Reklama

Također, došlo je do urušavanja krova na jednom od hangara koji su se ranije koristili za smještaj helikoptera u kasarni Oružanih snaga BiH (OSBiH) Rajlovac kod Sarajeva. 

Izuzev materijalne štete na hangaru izazvane rušenjem krova, drugih posljedica nije bilo. 

Pripadnici OSBiH ranije su preduzeli sve potrebne mjere da se izbjegnu neželjene posljedice po ljudstvo i sredstva. 

Reklama

Pokušaji da se snijeg ukloni s hangara predstavljali su opasnost po ljudske živote, te se od toga odustalo, s obzirom na to da se radi o objektu koji je predviđen za renoviranje, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Novi snijeg, koji već 24 sata neprekidno pada različitim intenzitetom i praćen je povremenim jakim vjetrom, zavijao je sve lokalne puteve u srebreničkoj opštini koji su prethodnih dana bili očišćeni, izjavio je agenciji Srna stručni saradnik za poslove civilne zaštite u ovoj opštini Hasudin Mustafić.

On je dodao da su uzalud bili svi nadljudski napori uloženi prethodnih dana na pročišćavanju puteva do zametenih sela i zaselaka.

Reklama

Snažan vjetar

“Na ovom području palo je novih tridesetak centimetara snijega, a snažni vjetar negdje je na putevima napravio smetove do metar i po visine”, istakao je Mustafić, napominjući da mašine nemaju gdje ukloniti snijeg iz zametenih usjeka.

Novi snijeg ponovo je zameo i lokalne puteve do 35 sela na području opštine Han Pijesak, rekao je zamjenik komandanta Opštinskog štaba Civilne zaštite  Mile Golijan.

U Srbiji, vlasnik preduzeća Agroimpeks Milorad D. (57) iz Nove Gajdobre poginuo je dok je čistio snijeg sa krova hale svog preduzeća.

Portparol Policijske uprave Novi Sad Mileva Tomić potvrdila je Tanjugu da je pao sa velike visine.

Odmah je prevezen u lokalni dom zdravlja gdje je preminuo usljed zadobijenih povreda. 

Izvor: Agencije