Sjever Crne Gore u snježnoj blokadi

Na sjeveru Crne Gore već danima je jako hladno (discover-montenegro.com)

Obilan snijeg i niske temperature širom Crne Gore i dalje otežavaju drumski saobraćaj i stvaraju probleme u snabdijevanju strujom, a u najtežoj situaciji je sjever te države, koji je praktično u snježnoj blokadi.

Sjever Crne Gore već dva dana je odvojen od ostatka države, drumski saobraćaj je paraliziran zbog snijega, a sa juga zemlje do sjevera Crne Gore može se jedino vozom.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović u subotu nije isključio mogućnost uvođenje vanrednog stanja u opštinama na sjeveru te države zbog velikog nevremena.

Iz Podgorice su otkazane sve autobuske linije za sjever Crne Gore.

Zbog snijega, neprohodna je većina puteva na sjeveru Crne Gore, gotovo sva sela na tom području su zavijana, prenosi Tanjug.

Policija je apelirala na građane da ne kreću na put od Podgorice do Bijelog Polja, preko Kolašina i Mojkovca, zbog prekida u saobraćaju uslijed vremenskih neprilika.

Neprohodni su i putevi Podgorica – Kolašin, Kolašin -ojkovac, Mojkovac –  Đurđevića Tara, Mojkovac – Bijelo Polje preko prevoja Krstac, Plužine – Šćepan Polje i Nikšić – Plužine.

Zbog snijega i vode na putu, sabraćaj se odvija otežano na putevima Podgorica – Cetinje, Tuzi – Božaj i Berane – Rožaje.

Iz Podgorice su otkazane sve autobuske linije za sjever Crne Gore, dok se normalno saobraća ka Nikšiću i primorskim gradovima.

Aerodromi u Podgorici i Tivtu rade normalno, odnosno letovi se odvijaju po predviđenom redu.

Najavljene nove hladnoće

Snježne padavine dovele su do otežanog snabdijevanja električnom energijom, posebno na seoskim područjima širom Crne Gore.

Iz Elektroprivrde Crne Gore (EPCG) saopćili su da je potrošnja struje na rekordnom nivou, pa se na potrošače apelira da racionalno koriste aparate u domaćinstvu.

U Crnoj Gori u južnim i centralnim dijelovima trenutno je bez padavina, dok na sjeveru te države i dalje provijava snijeg, koji je na Žabljaku već napadao skoro dva metra.

Visina snježnog pokrivača preko metar je u Bijelom Polju, Kolašinu, Mojkovcu, Plavu, Rožajama, Šavniku i Plužinama. Ništa bolja situacija nije ni u Pljevljima i Beranama, gdje je snijeg napadao skoro metar.

Na sjeveru Crne Gore već danima je jako hladno, pa je tako u nedjelju ujutro u Kolašinu izmjerena temperatura minus 19, Žabljaku minus 16, a Pljevljima minus 13 stepeni Celzija.

Iz Meteorološkog zavoda su naveli da već od ponedjeljka slijedi novi ledeni val, odnosno period ponovnih intenzivnih snežnih padavina, ekstremno niskih temperatura i jakog vjetra.

Ukazano je da će sjever Crne Gore biti u svakodnevnom temperaturnom minusu, a umjeren mraz očekuje se i na Crnogorskom primorju.

Najavljen je i jak vjetar, sjeverni i sjeveroistočni, olujne jačine.

Temperatura zraka u Crnoj Gori, prema najavama meteorologa, bit će u konstantnom padu.

Izvor: Agencije