Rašeta: U Turskoj došlo do zasićenja Erdoganovom politikom

‘AK Partija i Erdogan su svesni da je ovo veliki poraz, ali da ima još dugo da se igra do 2028. godine’, kaže istraživač u organizaciji ‘Novi treći put’ Dragoslav Rašeta.

Najveća opoziciona stranka u Turskoj – Republikanska narodna stranka – ostvarila je pobjedu na lokalnim izborima u toj zemlji.

Opozicija zadržava vlast u Istanbulu i Ankari.

Predsjednik Turske priznao je poraz, ali tvrdi da rezultat na lokalnim izborima ne podrazumijeva i poraz njegove Stranke pravde i razvoja.

Istraživač u organizaciji “Novi treći put” Dragoslav Rašeta kaže da je loša ekonomska situacija u kojoj se nalazi Turska glavni faktor koji je do toga da AK Partija izgubi glasove i pobjede opozicije.

“Došlo je do određenog zasićenja što se tiče neuspele monetarne politke AK Partije, a sa druge strane, CHP je uspio da izađe sa jakim političkim liderima i da predstavi nekakvu alternativu koja je bila primamljivija glasačima – više nego što je bila na predsedničkim izborima ili prethodnim lokalnim izborima.”

Kaže da su neki od nekadašnjih glasača AK Partije glasali i za islamističke partije jer zamjeraju jer ne vodi dovoljno propalestinsku politiku. Zamjera se Erdoganu i to što nije uložio dovoljno svog političkog kapitala u ovu kampanju, kaže Rašta.

“AK Partija i Erdogan su svesni da je ovo veliki poraz, ali da ima još dugo da se igra do 2028. godine”, kaže Rašeta.

Erdogan mora ostati fokusiran na ekonomiju i inflacija se mora ukrotiti što prije ako želi da ima ikakve šanse na sljedećim predsjedničkim izborima, ali će doći i do opljavanja odnosa sa Zapadom, kako bi se odbjegli kapital vratio u Turski kako bi se motor ekonomije ponovo okrenuo, kaže Rašeta i dodaje da se može očekivati dalje skretanje u desno AK Partije u narednom periodu.

Izvor: Al Jazeera