Istraga Al Jazeera Sanada: Izraelske snage namjerno gađale humanitarni konvoj

Izraelska vojska namjerno je gađala konvoj World Central Kitchena s tri uzastopna napada, pokazuje istraga Al Jazeere.

Nakon analize slika drugog i trećeg gađanog vozila, vidljivi su znakovi da su projektili ušli s vrha i izašli kroz donji dio automobila, što sugerira da su automobili gađani iz zraka [Sanad/Al Jazeera]

Piše: Al Jazeera

Istraga Al Jazeerine agencije za verifikaciju Sanad otkrila je da su napadi izraelske vojske na humanitarni konvoj World Central Kitchena (WCK),u kojima je ubijeno sedam ljudi, bili namjerni.

U ponedjeljak u 22:43 sata (19:43 GMT), novinari su izvijestili o izraelskom granatiranju u kojem je gađano vozilo u ulici Rashid u centralnom dijelu Pojasa Gaze, što je dovelo do žrtava. Ovo se poklapa s iskazom raseljene osobe s kojom je razgovarala Al Jazeera, a koja je potvrdila više bombardiranja između 23:00 i 23:30 sata (20:00 – 20:30 GMT).

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu priznao je da su napad izvele izraelske snage, rekavši da su “nenamjerno [pogodile] nedužne ljude u Pojasu Gaze… to se događa u ratu.”

Istraga Sanada utvrdila je da su napadi zapravo bili namjerni. Temeljem istraživanja javno dostupnih informacija, zatim na osnovu svjedočanstva svjedoka te snimcima s lica mjesta, napravljen je hronološki i geografski slijed razvoja događaja.

WCK je u utorak saopćio da su radnici te organizacije napuštali skladište u Deir el-Balahu nakon što su isporučili 100 tona pomoći u hrani i da je “uprkos koordinaciji kretanja s [izraelskom vojskom], konvoj pogođen”.

U granatiranju su gađana tri vozila koja pripadaju WCK-u, jedno po jedno – dva oklopna i jedno neoklopljeno – pri čemu je ubijeno sedam humanitarnih radnika različitih nacionalnosti, uključujući palestinskog vozača, Saifa Abu Tahu, iz Rafaha.

Hasan al-Shorbagi, raseljena osoba iz Deir el-Balaha u centralnom dijelu Pojasa Gaze [Sanad/Al Jazeera]

Hasan al-Shorbagi, raseljeni Palestinac koji sa svojom porodicom živi u blizini mjesta bombardiranja, na udaljenost od oko 4,7 kilometra od skladišta, rekao je za Al Jazeeru da je prvi automobil pogodio projektil, nakon čega je vozilo u potpunosti izgorjelo. To je u skladu sa fotografijom spaljenog oklopnog automobila.

Prema Al-Shorbagijevom svjedočenju, ranjenici su prebačeni iz prvog pogođenog automobila u drugo oklopno vozilo kako bi se ubrzao njihov transport.

Izjava WCK-a potvrdila je da je konvoj napustio njihovo skladište u Deir el-Balahu – prikazano na Google Mapsu na koordinatama 31°24’54.7″N 34°22’05.1″E – i krenuo prema ulici Rashid.

Drugo pogođeno vozilo na koordinatama 31°24'41.97″ N 34°19'22.95″ E [Sanad/Al Jazeera]

Ova udaljenost duž rute od skladišta do ulice Rashid bila je oko tri kilometra, a prvi automobil je bio gađan na udaljenosti od oko 1,7 km dalje niz cestu.

Istraga Sanada utvrdila je da je drugo vozilo gađano otprilike 800 metara od mjesta gdje je prvo vozilo pogođeno.

Treći automobil je gađan na udaljenosti od oko 1,6 kilometara od drugog automobila, na osnovu njegove lokacije nakon što je pogođen u bombardiranju.

Slike snimljene s mjesta bombardiranja pokazuju da su vozila na krovovima i na vjetrobranskim staklima bila jasno označena da pripadaju WCK-u, što ukazuje da su bila u skladu s pravilima i da je postojala prethodna koordinacija između WCK-a i izraelske vojske u vezi njihovog kretanja.

Izgorjelo vozilo prikazano je na koordinatama 31°25’00.43″ N 34°19’44.78″ E [Sanad/Al Jazeera]

Analiza fotografija drugog i trećeg napadnutog vozila pokazale su znakove da su projektili ušli s gornje strane i izašli kroz donji dio vozila, što sugerira da su automobili pogođeni iz zraka.

Izraelska vojska priznala je svoju odgovornost za tragični incident u kojem su u izraelskom zračnom napadi ubijeni humanitarni radnici u Gazi u ponedjeljak navečer. Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je izraelska vojska “nenamjerno” napala nedužne ljude u Gazi.

Incident je izazvao globalnu osudu. WCK je rekao da je njihov tim u to vrijeme putovao u “dekonfliktno” područje. World Central Kitchen je pozvao Izrael da zaustavi “ovo neselektivno ubijanje” u Gazi i objavio je da obustavlja operacije u regiji.

Izvor: Al Jazeera