Skandal o zlostavljanju u Abu Ghraibu 20 godina kasnije: Šta je žrtvama nadoknađeno

Dvije decenije nakon što su slike Iračana koje zlostavljaju američki vojnici šokirale svijet, žrtve i dalje traže pravdu putem građanskih tužbi protiv privatnih vojnih kompanija.

Irački zatvorenici u zatvoru Abu Ghraib, zapadno od Bagdada, snimljeni 2006. godine [Wathiq Khuzaie / Reuters]

Kada je američki televizijski informativni magazin 60 minuta otkrio slike Iračana koje zlostavljaju i ponižavaju njihovi američki tamničari u zatvoru Abu Ghraib u Iraku prije 20 godina, prošlo je 13 mjeseci od početka američke invazije i kasnije okupacije Iraka.

Svrgnuti irački predsjednik Saddam Hussein, kojeg su američke snage zarobile prije više od četiri mjeseca, čekao je suđenje optužen za zločine protiv čovječnosti, a sama iračka država bila je u raljama nasilja i nereda.

Za mnoge u arapskom svijetu Abu Ghraib brzo je postao simbol američkog imperijalizma i licemjerja, raspršivši ponovljene tvrdnje tadašnjeg američkog predsjednika da su Sjedinjene Američke Države bastion ljudskih prava.

Dvije decenije kasnije, građanska tužba koju su pokrenule žrtve iz Abu Ghraiba protiv privatne američke kompanije, angažovane na poslovima u zatvoru, trenutno je toku. Mnogi sada posmatraju aktuelnu izraelsku vojnu akciju koju podržava SAD u Pojasu Gaze, gdje je od oktobra ubijeno više od 34.000 Palestinaca, kroz prizmu skandala u vezi s Abu Ghraibom, koji je objelodanjen 28. aprila 2004. godine i koji je odjeknuo širom svijeta.

Američki vojnik pokazuje na ćeliju u kojoj su držani zatvorenici ‘viskog rizika’ u zatvoru Abu Ghraib, 10. maja 2004. U aprilu 2004, CBS News je otkrio fotografije na kojima su irački zatvorenici seksualno zlostavljani i ponižavani u pomenutoj ustanovi. [Khampha Bouaphanh / Knight Ridder / Tribune KB / DS / ACM via Reuters]

Šta su pokazale slike iz Abu Ghraiba?

Fotografije objavljene u emisiji 60 minuta prikazale su američke čuvare u Abu Ghraibu koji podvrgavaju iračke zatvorenike raznim oblicima nasilja, seksualnog zlostavljanja i ponižavanja. Mnoge od zatvorenika uhapsili su američki vojnici pod sumnjom da su članovi oružanih grupa, ali prema podacima Međunarodnog Crvenog križa, 70 do 90 posto njih su bili nedužni posmatrači koji su greškom uhapšeni.

Na jednoj slici goli zatvorenici su natrpani u oblik piramide, a njihovi američki tamničari stoje iza njih, smiješeći se. Na drugoj je američki vojnik držao golog zatvorenika na uzici. Međutim, slika koja je postala simbol ovog skandala bila je ona na kojoj Iračanin s crnom kapom preko cijele glave drži električne žice i stoji na kutiji.

Tadašnji američki general Mark Kimmitt, koji je bio zamjenik direktora Koalicijskih operacija u Iraku i koji je intervjuisan u aprilskom izdanju CBS Newsa 2004, rekao je: „Iskreno, mislim da smo svi razočarani postupcima nekolicine. Znate, svaki dan volimo svoje vojnike […] ali, iskreno, ima dana kada nismo uvijek ponosni na njih”.

Naknadna otkrića CBS Newsa pokazala su da je izvještaj američke vojske na kojem je američki emiter temeljio svoju izvornu priču o Abu Ghraibu zapravo detaljno opisao „brojne incidente u kojima američki vojnici sadistički, očito i bezobzirno kriminalno zlostavljaju“ Iračane u zatvoru.

Irački umjetnik Salaheddin al-Sallat radi na muralu na kojem je prikazano zlostavljanje zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib na glavnoj ulici Al-Sadr, u Bagdadu [Salah Malkawi / Getty Images]

Je li bilo još dokaza o zlostavljanju u Abu Ghraibu?

Ubrzo nakon što su fotografije američkih vojnika koji ponižavaju i zlostavljaju Iračane objavljene na CBS Newsu, Međunarodni komitet Crvenog križa objavio je svoj izvještaj o zlostavljanju u zatvoru.

U izvještaju su detaljno opisani slučajevi zlostavljanja kojima su svjedočili posmatrači Crvenog križa od marta do novembra 2003. i koji su izvedeni „tokom hapšenja, pritvaranja i ispitivanja“, posebno „osoba uhapšenih u vezi sa, kako se sumnjiče, sigurnosnim prekršajima ili za koje se smatra da imaju ‘obavještajnu’ vrijednost“.

Crveni križ je rekao kako je otkrio brojne primjere da američko vojno osoblje krši Ženevske konvencije. Naprimjer, u izvještaju se navodi da su posmatrači Crvenog križa svjedočili kako američki vojnici zlostavljaju zatvorenike u Abu Ghraibu tako što su ih držali gole u potpunoj tami u praznim ćelijama.

U sažetku svog izvještaja, Crveni križ je naveo da su tzv. zatvorenici visokog rizika „izloženi […] da budu podvrgnuti raznim surovim postupcima koji se kreću od uvreda, prijetnji i poniženja do fizičke i psihičke prisile, koja je u nekim slučajevima bila ravna torturi, kako bi prisilili zatvorenike da sarađuju sa svojim ispitivačima“.

Zlostavljanje je bilo, „u nekim slučajevima, ravno torturi“, navedeno je u izvještaju Crvenog križa.

Je li bilo ko od američkih vojnika pozvan na odgovornost?

Vojnikinja Lynndie England, koja na slici drži uzicu na čijem drugom kraju je goli Iračanin koji leži na podu zatvora Abu Ghraib, zloglasnog mjesta mučenja tokom vladavine predsjednika Saddama Husseina, pojavljuje se na nekoliko slika mučenja zatvorenika.

England je 2005. godine na Američkom vojnom sudu proglašena krivom po šest tačaka optužnice za zlostavljanje i osuđena je na tri godine zatvora. Puštena je na slobodu u martu 2007.

Charles Graner Jr, čuvar američkog vojnog zatvora osuđen je na vojnom sudu za predvođenje zlostavljanja zatvorenika u Abu Ghraibu i dobio je deset godina zatvora 2005. nakon što je osuđen za pet tačaka optužnice, za napad, maltretiranje i zavjeru. Garner je oslobođen u augustu 2011.

Od 11 zatvorenika koje je američka vojska izvela pred vojni sud zbog maltretiranja iračkih zatvorenika u Abu Ghraibu, devetorica su osuđena na zatvorske kazne. Ubrzo je postalo očito da američko zlostavljanje iračkih zatvorenika nije ograničeno na Abu Ghraib.

Zaista, nakon što je CBS otkrio skandal Abu Ghraib, novinska je korporacija počela dobijati saznanja o postojanju intervjua s vojnim istražiteljima koji su, također, iznijeli na vidjelo zlostavljanje zatvorenika u drugim centrima za pritvor u Iraku, poput zatvora Al-Mahmudiya, u kojem su zatvorenici držani privremeno, zbog čega je zatvoreno i drugo američko vojno osoblje.

Irački zatvorenici stoje u redu dok čekaju da budu pušteni iz zatvora Abu Ghraib [Reuters]

Jesu li iračke žrtve američke torture dobile ikakvu vrstu nadoknade?

U septembru je Human Rights Watch objavio: „Američka vlada očito nije osigurala kompenzaciju ili drugi oblik nadoknade Iračanima koji su pretrpjeli torturu ili drugi oblik zlostavljanja od američkih snaga u Abu Ghraibu i drugim američkim zatvorima u Iraku prije dvije decenije”.

Postojanje Federalnog zakona o zahtjevima za odštetu, koji Američkoj vladi daje imunitet od bilo kakvih tužbi za vrijeme rata, znači da je traženje odštete posebno otežano.

Umjesto toga, iračke žrtve američkog zlostavljanja bile su prisiljene krivično goniti privatne kompanije, koje su, kako je za Al Jazeeru primijetio Chris Bartlett, američki fotograf, koji je slikao portrete preživjelih zatvorenika iz Abu Ghraiba od 2006. godine, „angažovane […] da se stvori sloj distance od odgovornosti kako bi Federalna vlada mogla biti zaštićena od odgovornosti“.

Najnoviji primjer je slučaj od 15. aprila ove godine, kada je Federalni sud u Virginiji počeo saslušanja na slučaju Al-Shimari i ostali protiv CACI-a, privatne sigurnosne kompanije koju je 2003. angažovala Američka vlada da ispita iračke zatvorenike u Abu Ghraibu.

Bivše zatvorenike zastupa Centar za ustavna prava sa sjedištem u SAD-u, koji je 2013. dobio nagodbu vrijednu pet miliona dolara za svoje iračke klijente od Titan Corpa, još jedne vojne kompanije koja je radila u Abu Ghraibu.

U slučaju u Virginiji, ova grupa traži odštetu za trojicu iračkih klijenata – Suhaila Najima Abdullaha Al Shimarija, Salaha Al-Ejailija i As’ada Al-Zuba’eja – koji tvrde da je „CACI učestvovao u zavjeri da se počine nezakonita djela, uključujući torturu i ratne zločine u zatvoru Abu Ghraib“, gdje su mučeni. Osmočlana porota u ovom slučaju povukla se ovih dana da vijeća o svojoj presudi.

Zašto porede izraelski rat u Gazi s američkim mučenjem u Abu Ghraibu?

Nakon početka izraelske smrtonosne kampanje zračnih udara na Pojas Gaze, kojim upravlja Hamas, 7. oktobra, ubrzo su slijedili izvještaji o izraelskim vojnicima koji su tukli i ponižavali zatvorene Palestince, što su mnogi uporedili s američkom torturom u Abu Ghraibu.

Propalestinska grupa aktivista “Jevrejski glas za mir” 31. oktobra je napisala na platformi X: „Snimci na kojima izraelski vojnici muče palestinske muškarce su stravični. Izraelska vojska brutalno zlostavlja palestinske zatvorenike decenijama. Dok izraelska vojska vodi genocidni rat u Gazi, njeni vojnici više ne kriju ovo zlostavljanje od javnosti.“

Dodali su i sljedeće: „Ne iznenađuje […] da ista vlada koja je mučila Iračane u Abu Ghraibu finansira iste taktike na Palestincima.“

Sarah Sanbar, iračka istraživačica u Human Rights Watchu, kazala je Al Jazeeri da joj je bivši irački zatvorenik rekao kako su prizori skinutih Palestinaca koje su na jednom mjestu skupile i držale izraelske snage u Gazi „veoma retraumatizirajući i da mu zbog njih naviru brojna sjećanja na 2003. i 2004. kada su ga [Amerikanci] mučili u Abu Ghraibu“.

Izvor: Al Jazeera