Turska i grupa zemalja u Zaljevu pripremaju teren za ‘Put razvoja’

Novi saobraćajni koridor bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Zaljev s Mediteranom.

Pismo namjere potpisano je tokom posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Iraku (AHMAD AL-RUBAYE/Pool via REUTERS)

Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog saobraćajnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Zaljev s Mediteranom.

Predstavnici četiri zemlje potpisali su pismo namjere tokom posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Iraku, saopćeno je iz Ureda iračkog premijera Mohammeda al-Sudanija.

Katar i UAE vjerojatno će finansijski podržati projekat čiji se troškovi procjenjuju na 20 milijardi dolara, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Od Basre do Mersina

“Put razvoja” trebao bi biti dovršen 2038. godine, kada će mreža cesta i željeznica novu luku u iračkoj Basri u Zaljevu povezati s turskom lukom Mersin na Mediteranu.

Koridor bi se potom trebao protegnuti do Istanbula i Evrope. Turski predsjednik nazvao je projekt “novim putem svile”.

Luku Al-Faw u Basri gradi južnokorejska kompanija i trebala bi stati uz bok najvećim na Bliskom Istoku, s lukobranom dužim od 14 kilometara, i postati važno azijsko-evropsko čvorište, nadaju se u Bagdadu.

 

Izvor: Agencije