Irak traži okončanje UN-ove misije u ovoj državi

Irak je od nekoliko međunarodnih institucija koje rade u toj državi zatražio da smanje prisustvo.

Sudani je naveo kako je Vlada u Bagdadu 'bila u stanju učiniti brojne važne korake' u oblastima koje potpadaju pod mandat misije UN-a (Hadi Mizban/Pool via REUTERS)

Vlada Iraka podnijela je zahtjev UN-u da do kraja 2025. godine okončaju tamošnju misiju usmjerenu na dobru vladavinu i reforme ljudskh prava, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Irak je od nekoliko međunarodnih institucija koje rade u toj državi zatražio da smanje prisustvo.

U pismu koje je ranije ove sedmice irački premijer Mohamned Shia al-Sudani poslao generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu navodi se da “nema više potrebe za nastavkom” rada Misije UN za asistenciju Iraku (UNAMI).

Sudani je naveo kako je Vlada u Bagdadu “bila u stanju učiniti brojne važne korake” u oblastima koje potpadaju pod mandat misije, zbog čega je njeno prisustvo postalo suvišno.

Uobičajeno je da se mandat ove misije produžava jednom godišnje, o čemu odlučuje Vijeće sigurnosti UN-a. Trenutni mandat ističe krajem ovog mjeseca.

Osnovana misija 2003.

U Sudanijevom pismu nema protivljenja još jednom jednogodišnjem produžetku, ali se ističe da bi se misija trebala fokusirati na završavanje svojih zadataka kako bi došlo do njenog stalnog zatvaranja i prenosa njenih odgovornosti do kraja 2025. godine.

Misija UNAMI je osnovana 2003. godine pošto je američka invazija oborila dugogodišnjeg predsjednika Saddama Husseina.

UNAMI je imao brojne zadatke, uključujući omogućavanje dijaloga različitih društvenih grupa, pružanje izborne logistike, praćenje stanja ljudskih prava i koordiniranje isporuka humanitarne pomoći u dijelovima države koji su pogođeni konfliktima.

Glasnogovornik UNAMI-ja i glasnogovornik iračkog premijera nisu željeli komentirati zahtjev Vlade u Bagdadu.

Izvor: Agencije