Kako i zašto je Iran pokrenuo historijski napad na Izrael?

Iran je pokrenuo napad dronovima na Izral, što se opisuje kao najveći napad tog tipa ikad.

Proturaketni sistem radi nakon što je Iran lansirao dronove i rakete prema Izraelu, što se vidi iz Ashkelona, 14. aprila 2024. [Amir Cohen/Reuters]

Iran je upotrebom stotina dronova i projektila da direktno cilja Izrael u noći sa subote na nedjelju u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku postavio velike političke i vojne presedane.

To je bio najveći napad dronom koji je ikad izvela jedna država, i bio je to prvi put da je Iran direktno napao Izrael nakon što su gotovo pola stoljeća proveli kao zakleti neprijatelji.

Pogledajmo koje je političke, vojne i ekonomske faktore Teheran možda uzeo u obzir dok je odlučivao o napadu koji je pojačao strahove od većeg regionalnog rata i koji bi također mogao utjecati na smjer izraelskog rata u Gazi.

Politički faktori

Korpus islamske revolucionarne garde (IRGC) nazvao je ovu operaciju „Istinsko obećanje“ kako bi pokazao da čelnici u Teheranu, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khameneija, namjeravaju ispuniti svoja obećanja o „kažnjavanju“ napada od strane Izraela i drugih.

Ovaj napad je bio odgovor na izraelski napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijeno sedam članova IRGC-a, kao i dvojica generala zaduženih za operacije u Siriji i Libanu, zajedno sa još šest osoba.

Glavni cilj bio je osnažiti iranske faktore odvraćanja, koji su, prema riječima kritičara, kompromitovani nakon sve izraženijih konfrontacijskih politika i vojnih napada Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika širom regije, a posebno nakon ubistva generala Qassema Solaimanija u Iraku u januaru 2020.

Iranski zvaničnici također su izgleda iskazali određeni stepen „strateške strpljivosti“ nakon atentata na drugog vrhovnog komandanta IRGC-a u Siriji, Razija Musavija, u izraelskom zračnom napadu usred posljedica rata u Gazi.

Nedjelovanje, napadi manjeg intenziteta ili zadovoljavanje vojnom akcijom kroz „osovinu otpora“ povezanih grupa širom regije bi, u ovom slučaju, bili smatrani reakcijom čija je cijena previsoka, kako lokalno, tako i u inozemstvu.

To je istina iako Teheran priznaje da bi Izrael i borbena vlada premijera Benjamina Netanyahua mogli izvući korist iz eskalacije tenzija širom regije i prisiljavanja američke vojske da poduzme više akcija protiv Irana.

S druge strane, iranski napadi bez presedana možda jesu privremeno skrenuli pažnju svijeta sa smrti desetaka hiljada žena i djece u Pojasu Gaze, ali bi mogli prerasti u postignuća tzv. meke moći za Iran u muslimanskom svijetu dugoročno, kada se uporedi s drugim regionalnim silama.

Saudijska Arabija nije isključila normalizaciju odnosa sa Izraelom uprkos pokolju u Gazi, a Turska je tek počela ograničavati dio izvoza u Izrael ranije ove sedmice nakon što je izraelska vlada odbila dozvoliti joj da preko opkoljene enklave u kojoj bebe umiru od gladi avionima preveze pomoć. Saudijska Arabija i Turska su, međutim, duboko –  i glasno – kritikovale rat Izraela u Gazi.

Iran bi isto tako imao vjerodostojne argumente u Vijeću sigurnosti UN-a s obzirom na to da napadi na diplomatske misije signaliziraju kršenje Bečke konvencije, i s obzirom da Član 51 Povelje UN-a utvrđuje „inherentno pravo“ na samoodbranu, nešto na što se Izrael umnogome oslanjao od početka rata u Gazi.

Lista vojnih prioriteta za Iran

Nema zvanične informacije od Irana o tome koliko je tačno dronova ili balističkih ili krstarećih projektila upotrijebljeno da napadne Izrael, ali izraelska vojska je kazala da ih je ispaljeno više od 300.

Iranski dronovi su u proteklih nekoliko godina na naslovnicama, posebno nakon invazije Rusije na Ukrajinu prije više od dvije godine. Ukrajinski zvaničnici kažu da iranski dronovi Shahed koje koristi ruska vojska i dalje zasipaju njihovu teritoriju.

Shahed -136 „kamikaze“ dronovi koji nose relativno malu bojevu glavu tešku 50-ak kilograma korišteni su u napadu na Izrael, kako je rečeno na iranskoj državnoj televiziji u nedjelju.

Telegram kanali povezani s IRGC-om rekli su da je i Shahed-238, na mlazni pogon umjesto propelera na modelu 136, također korišten u napadu.

Odavno je poznato da Iran posjeduje najveći i najraznovrsniji arsenal projektila na Bliskom istoku, ali ovo je daleko najveći test njegovih sposobnosti.

Na državnoj televiziji je rečeno da su dugodometni balistički projektili Emad i krstareći projektili Paveh korišteni za napad na Izrael.

U februaru, u opsežnim vojnim vježbama koje su uključivale simulaciju napada na vojnu bazu Palmachim u Izraelu, IRGC je koristio projektile Emad i ispalio je balistički projektil Dezful sa ratnog broda.

Osim toga, Iran posjeduje i Fattah, hipersonični balistički projektil koji bi teoretski mogao doći do Izraela za svega sedam minuta, zajedno sa varijantom krstareće rakete iz iste porodice. Nema naznaka da su ovi projektili upotrijebljeni u napadima u noći sa subote na nedjelju.

Kako god, u slojevitim napadima koji su trajali nekoliko sati, Iran je uspio izvesti svoje najveće ikad udare dronovima i projektilima koji su pokrili neke od njihovih najdužih udaljenosti u stvarnoj vojnoj operaciji.

„Ova operacija je postigla nivo uspjeha koji je premašio naša očekivanja“, kazao je vrhovni zapovjednik IRGC-a Hossein Salami, dodajući da su projektili gađali samo vojne mete, uključujući i zračnu bazu Nevatim u pustinji Negev koja je navodno korištena za izraelski napad na iranski konzulat u Siriji.

Kakve su posljedice napada na ekonomiju?

Posljedice historijskih napada na iransku ekonomiju koja je već pod sankcijama, vjerovatno su blaže od težine političkih i vojnih dimenzija koje su iranski čelnici razmatrali kada su planirali ofanzivu u gotovo dvije sedmice od napada na konzulat.

Ali, kako je i očekivano, na lokalnim tržištima reakcije su uslijedile odmah. Porasla je vrijednost stranih valuta usljed bojazni zbog mogućnosti da ovaj sukob preraste u regionalni rat.

Iranski rijal, državna valuta koja gubi vrijednost, pala je na najnižu vrijednost od 670.000 u odnosu na američki dolar u nedjelju, prije nego što se malo stabilizovala.

Poluzvanična informativna agencija Tasnim objavila je u nedjelju da se u Teheranu i na drugim tržištima veoma malo trguje valutama i zlatom jer vlada atmosfera opreza.

Ured tužioca u Teheranu objavio je u nedjelju da je otvorio slučaj protiv neimenovanog novinara i novina Jahan-e Sanat za koje je radio zbog „uznemiravanja psihološke sigurnosti društva i narušavanja ekonomske atmosfere države“.

Izvor: Al Jazeera