Je li američki pritisak na TikTok politički ili ekonomski?

Američki zakonodavci žele da se TikTok ili proda ili zabrani u SAD-u, što bi moglo donijeti veliki profit konkurentima sa Zapada.

Do sada nije bilo potvrde da je TikTok podatke američkih korisnika predavao kineskim vlastima (Dado Ruvić / Reuters - Illustration)

TikTok, kao jedan od najpopularnijih servisa za zabavu i najveći konkurent američkim društvenim mrežama, suočen je s prisilnom prodajom ili zabranom na najunosnijem svjetskom tržištu.

Kongres Sjedinjenih Američkih Država je donio nacrt zakona kojim se kineski ByteDance, matična kompanija TikToka, prisiljava da proda servis koji u toj sjevernoameričkoj zemlji koristi gotovo 170 miliona ljudi ili će biti uvedena zabrana za tu aplikaciju na američkom tržištu. U tom smislu, navode sigurnosne razloge, odnosno mogućnost da Peking natjera vlasnika TikToka da preda korisničke podatke američkih korisnika Komunističkoj partiji, odnosno da koristi ovaj servis za utjecaj na politička dešavanja.

U slučaju da i Senat podrži ovaj nacrt, a američki predsjednik Joseph Biden (koji je otvorio nalog na TikToku) potpiše navedeni zakon, što je već rekao da će uraditi, ByteDance ima rok od šest mjeseci da se povinuje zahtjevima, odnosno da TikTok bude prodan.

Ovim potezom američkih zakonodavaca je otvoreno novo poglavlje u političkom ratu između Kine i SAD-a, a zvanični Peking je već poručio da su takvi zahtjevi neprihvatljivi i “banditski”.

Stav Pekinga bi vjerovatno imao veću težinu da sam nije zabranio korištenje najpopularnijih servisa društvenih mreža u Kini, uključujući i TikTok, što njegove tvrdnje o “nepoštenom” pristupu dosta potkopava.

I dok američki zakonodavci tvrde da bi TikTok mogao predati korisničke podatke kineskim vlastima, do sada nije bilo potvrde da se tako nešto zaista i desilo, odnosno da je Peking od kompanije ByteDance to i zatražio, kazali su stručnjaci za cyber sigurnost za američki ABC News.

Interes investitora

Čak su i čelnici ByteDancea i TikToka sada, ali i ranije, više puta javno tvrdili da podatke kineskim vlastima nikada nisu predavali niti su takve zahtjeve dobijali. Kako bi razuvjerili i američke zakonodavce i američku javnost, uložili su gotovo 1,5 milijardi dolara u centar u Teksasu u kojem bi se pohranjivali podaci korisnika iz Sjedinjenih Američkih Država.

Što se tiče potencijalne prodaje, “ajkule su već počele da kruže” oko TikToka. Čak je i Steven Mnuchin, bivši ministar finansija u administraciji nekadašnjeg i potencijalnog budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, počeo prikupljati grupu investitora kako bi prikupili novac potreban za potencijalnu kupovinu. Kad je već riječ o Trumpu, on se 2020. godine zalagao da se ByteDance prisili na prodaju TikToka, ali je u međuvremenu promijenio mišljenje, kazavši da je, iako predstavlja sigurnosni izazov, za njega veći problem u tome što bi time ojačali američki servisi, prije svega Metini Facebook i Instagram, odnosno servisi koji su uklonili njegove naloge nakon napada na Capitol, 6. januara 2021. godine.

A nema sumnje da bi TikTok bio unosna investicija. Prema Financial Timesu, aplikacija je prošle godine u SAD-u ostvarila prihod od solidnih 16 milijardi dolara. S obzirom na rast popularnosti, može se samo očekivati rast prihoda od TikToka.

Ono što je gotovo sigurno jeste da bi u slučaju zabrane za TikTok u Sjedinjenim Američkim Državama, američki konkurentski servisi bi ostvarili veliki profit.

Dovoljno je pogledati primjer iz Indije, u kojoj je sredinom 2020. godine zabranjen TikTok, koji je u toj zemlji koristilo gotovo 200 miliona korisnika. Odluka o zabrani je donesena nakon pograničnih sukoba s Kinom, u kojima je poginulo najmanje 20 indijskih vojnika.

Zabrana TikToka je značila da bi zarada koja dolazi od 200 miliona korisnika morala otići negdje drugo, a to su bili upravo američki servisi (te neki lokalni indijski servisi, koji ipak nisu imali doseg američkih giganata).

Zarada za američke kompanije

Samo nekoliko sedmica nakon što je zabranjena aplikacija u kineskom vlasništvu, indijski korisnici su donijeli ogromnu zaradu Meti, koja je putem Instagrama i njegovih “reelsa” zaradila ogroman novac, kao što je i Google zaradio putem YouTube Shortsa, odnosno kratkih videa koji su njihove varijante popularnog modela sa TikToka.

Nezavisne analize su pokazale da je samo YouTubeov sistem indijskoj ekonomiji 2022. godine doprinio s više od dvije milijarde američkih dolara zarade.

Čelnici TikToka pokušavaju animirati i američku javnost, kazavši da je potencijalno 300.000 radnih mjesta u SAD-u ugroženo ako ovaj servis bude zabranjen. Istovremeno, veliki broj američkih korisnika je izrazio svoje nezadovoljstvo i protestirali su tražeći da se obustavi pritisak na TikTok, navodeći da im “kruh na stolu” ovisi o ovoj platformi.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da čak i ako TikTok bude prodan, prije svega američkim kupcima, nema garancija da podaci neće završiti u rukama onih koji žele da te podatke zloupotrijebe. I američke društvene mreže i servisi prikupljaju podatke korisnika, a već su bili brojni primjeri zloupotrebe tih informacija, poput onog kada je Cambridge Analytica koristio podatke korisnika Facebooka da utječe na birače na američkim izborima, ali i prilikom referenduma o Brexitu.

Prijenos podataka

Kako je, primjera radi, za CBS rekao Ivan Tsarynny, stručnjak za cyber sigurnost koji je svjedočio pred Odborom Zastupničkog doma da preporuči da se TikTok ili proda ili zabrani u SAD-u, prodaja bi riješila samo prvi problem, odnosno dostupnost podataka američkih korisnika kineskim vlastima. Ipak, novi vlasnik TikToka mogao bi nezakonito prenijeti korisničke podatke kineskoj vladi, tvrdi Tsarynny.

“Morali bismo se pobrinuti da svaka osoba koja ima pristup TikTokovim podacima o Amerikancima pristupa tim podacima iz pravih razloga i da nije dio neke tajne operacije”, rekao je.

Ono što bi možda i najveći problem u potencijalnoj prodaji mogao predstavljati jeste to što bi Peking morao odobriti tu prodaju, što je gotovo sigurno da se neće desiti. Prije svega zbog algoritma vještačke inteligencije koje ByteDance koristi da bi korisnike “prilijepio” za ekrane svojih pametnih telefona tako što im servira videa koji im satima privlače pažnju, što je ustvari i najjači adut TikToka. Vjerovatnoća da Komunistička partija dopusti da takva tehnologija završi u rukama Amerikanca je gotovo zanemariva.

No, pitanje je šta bi se desilo da SAD zaista zabrani korištenje TikToka na američkom tržištu. Postojeći korisnici, kažu stručnjaci, mogli bi nastaviti i dalje koristiti aplikaciju ByteDancea koju su prethodno instalirali na svojim uređajima, dok bi Washington mogao natjerati prodavnice aplikacija da uklone iz svoje ponude. Stručnjaci navode da to vjerovatno ne bi spriječilo ikog s imalo tehničkog znanja da zaobiđu tu prepreku i da instaliraju aplikaciju na svom uređaju, korištenjem virtualnih privatnih mreža (VPN) koje bi američke korisnike “prebacile” u druge zemlje, gdje zabrana ne važi, odnosno korištenjem različitih metoda, ne baš sigurnih, da se instalacija nađe na drugim lokacijama.

Ovakva zabrana bi svakako smanjila doseg TikToka do novih korisnika, ali bi svakako mogao da djeluje na američkom tržištu.

Zakonski izazovi

Čak i da američki zakonodavci donesu odluku o zabrani ili prisilnoj prodaji, što i nije toliko izgledno zbog pritiska biračkog tijela, implementacija tog zakona bi mogla trajati godinama, ističu pravni stručnjaci.

Nema sumnje, tvrde, da bi ByteDance i TikTok uložili niz žalbi američkim sudovima, što se dešavalo u prethodnim sličnim slučajevima, gdje se između ostalog navodilo pravo na slobodu govora.

Kompanije koje djeluju u domenu društvenih medija su se ranije pozivale na Prvi amandman kako bi uvjerile sudove da ponište državne i savezne napore da se ograniči njihov rad.

Ako sve prođe onako kako američki zakonodavci žele, potencijalni vlasnik će bez sumnje morati dobro da “odriješi kesu”. U decembru je tržišna vrijednost ove kompanije procijenjena na 225 milijardi dolara, a može se očekivati da će taj iznos samo rasti.

Važno je istaknuti da TikTok nije samo izložen pritisku američkih vlasti. U nizu zemalja širom svijeta, vlasti, uključujući i Evropsku uniju, državnim uposlenicima su zabranili da na službene uređaje instaliraju ovu aplikaciju, kao razlog navodeći sigurnosne izazove. Međutim, gotovo sve te zemlje su dopustile tim uposlenicima da TikTok imaju instaliran na svojim privatnim uređajima.

Izvor: Al Jazeera