TikToku u SAD-u prijeti zabrana, Kina osudila ‘nasilničke metode’

Peking ne skriva bijes nakon što je Zastupnički dom usvojio zakon koji prijeti zabranom te društvene mreže ako ne prekine sve veze s Kinom.

Zastupnički dom usvojio je u srijedu zakon koji predviđa zabranu TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama ako ta društvena mreža ne prekine veze sa osnivačkom kompanijom ByteDance, ali i s Kinom (Dado Ruvić/Reuters)

Kina je u četvrtak, nakon usvajanja zakona u američkom Zastupničkom domu koji predviđa zabranu Tik Toka u ime nacionalne sigurnosti, osudila “nasilničke metode” Washingtona.

Zastupnički dom usvojio je u srijedu zakon koji predviđa zabranu TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama ako ta društvena mreža ne prekine veze sa osnivačkom kompanijom ByteDance, ali i s Kinom.

“Ako se takozvana obrazloženja o nacionalnoj sigurnosti mogu koristiti kako bi se svojevoljno ugušile uspješne kompanije iz drugih zemalja, tada više nema niti jednakopravnosti niti pravde”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

“Kada neko vidi dobru stvar koju ima neka druga osoba i želi je prisvojiti, tu se onda zasigurno radi o nasilničkim, banditskim metodama”, dodao je.

Peking ne skriva bijes nakon što je Zastupnički dom usvojio zakon koji prijeti zabranom te društvene mreže ako ne prekine sve veze s Kinom, piše AFP a prenosi Hina.

Ovo je nepovoljan razvoj događaja za platformu, koja se do prije nekoliko dana nije činila ugroženom, uprkos tome što glasanje u Senatu ostaje neizvjesno, navode agencije.

“Tekst izglasan u američkom Zastupničkom domu oprečan je načelima poštenog tržišnog natjecanja i međunarodnim pravilima vezanim uz ekonomiju i trgovinu”, upozorio je Wang i dodao da SAD mora prestati vršiti pritisak i nepravedno gušiti strana preduzeća na svom tržištu.

Također je poručio da će Kina poduzeti “sve neophodne mjere” kako bi odbranila svoje kompanije.

Prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Prije službene kineske reakcije, izvršni direktor Tik Toka, Shou Zi Chew, pozvao je 170 miliona korisnika te aplikacije u SAD-u da reagiraju.

“Neka vas se čuje. Nećemo prestati braniti vas i nastavit ćemo činiti sve u našoj moći, uključujući i pravna sredstva, kako bismo zaštitili tu sjajnu platformu koju smo razvili s vama”, napisao je Shou na X-u.

On je također ocijenio da taj zakon dovodi u opasnost “300.000 radnih mjesta” u SAD-u.

“Ovaj zakon ima unaprijed određen ishod, a to je potpuna zabrana TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama. Vlada pokušava lišiti 170 miliona Amerikanaca ustavnog prava na slobodu izražavanja”, saopćila je kompanija.

Zakon bi ByteDanceu dao 165 dana da se odrekne vlasništva nad TikTokom. Ako to ne bi učinio, trgovine aplikacija kojima upravljaju Apple, Alphabetov Google i drugi ne bi mogle legalno nuditi TikTok niti pružati usluge web hostinga aplikacijama koje kontrolira ByteDance.

Predsjednik Joe Biden je prošle sedmice rekao da će potpisati zakon koji je resorni odbor Kongresa jednoglasno odobrio.

Tadašnji predsjednik Donald Trump je 2020. godine pokušao zabraniti TikTok i WeChat u kineskom vlasništvu, ali su ga sudovi blokirali.

On se u ponedjeljak složio da je TikTok prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali naglasio da bi zabrana te popularne aplikacije samo ojačala druge društvene mreže.

“Ima puno lošeg, ali i dobrog kod TikToka”, rekao je Trump.

Bidenova predsjednička kampanja se prošli mjesec pridružila TikToku, a Trumpova nije.

Izvor: Agencije