Amerikanci ga vole, a njihovi lideri mrze: Hoće li TikTok biti zabranjen?

Uprkos popularnosti TikToka u američkom društvu (koristi ga oko 170 miliona ljudi), suprotstavljanje aplikaciji jedna je od rijetkih stvari u kojoj su se ujedinile obje strane u Zastupničkom domu.

Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je velikom većinom nacrt zakona kojim se kineski vlasnik TikTok prisiljava na prodaju aplikacije ili će u protivnom biti zabranjena u SAD-u (Anadolija)

Glasanje Zastupničkog doma američkog Kongresa o nacrtu zakona kojim se kineska kompanija ByteDance prisiljava na prodaju TikToka američkoj kompaniji otvorila je novo poglavlje u ratu između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Sve ovo dolazi uoči predsjedničkih izbora na kojima učestvuje i američki predsjednik Joseph Biden koji ima aktivan nalog na ovoj kineskoj aplikaciji, iako obećava da će potpisati zakon o zabrani iste. U međuvremenu, njegov protivnik Donald Trump postao je žestoki branilac TikToka, premda je ranije podržavao njegovu zabranu.

Španske novine El Pais napisale su poduži izvještaj o ovoj temi pod naslovom: “TikTok protiv Washingtona: Ako zabrane aplikaciju, uništit će američki san”.

El Pais skreće pažnju na novu snagu za vršenje pritiska u SAD-u sačinjenu od kreatora sadržaja na TikToku. Grupa TikTokera okupila se u Washingtonu prošle sedmice u nastojanju da uvjeri zastupnike da odbace nacrt zakona. Među njima je bila i Giovanna Gonzalez, koja ima 200.000 pratilaca na TikToku. Giovanna je optužila Zastupnički dom da pokušava zabraniti alat koji joj je omogućio da “svoju strast prema studijama u oblasti finansija pretvori u posao s punim radnim vremenom kao kreatorica sadržaja i plaćena predavačica”.

Međutim, napori Giovanne i njenih kolega su propali, jer je Zastupnički dom glasao za nacrt zakona kojim se zahtijeva od kompanije ByteDance, vlasnika TikToka, da proda aplikaciju američkoj kompaniji, jer će inače biti zabranjena njena prodaja u prodavnicama aplikacija, što je najnovije poglavlje sukoba između SAD-a i Kine.

Konsenzus u Kongresu

Uprkos popularnosti TikToka u američkom društvu (koristi ga gotovo 170 miliona ljudi), suprotstavljanje ovoj aplikaciji jedna je od rijetkih stvari u kojoj su se ujedinile obje strane u Zastupničkom domu, navodi španski list. Nacrt zakona je usvojen većinom glasova, iako su članovi Kongresa tokom cijele prošle sedmice primali pozive od TikTokera, koje je kompanija savjetovala da komuniciraju sa svojim izabranim zvaničnicima kako bi ih natjerali da se predomisle. Također je i Shou Zi Chew, izvršni direktor TikToka, posjetio Capitol Hill, te je rekao: “Niko mi nije mogao detaljno objasniti šta smo pogrešno učinili”.

Nakon što je prijedlog zakona usvojen u Zastupničkom domu, TikTok pokušava izvršiti pritisak na Senat. Kompanija je poslala pismo kreatorima sadržaja u kojem ih poziva da članovima Senata kažu koliko im je ova aplikacija važna.

Ovo nije prvi put da je tehnološka kompanija koristila svoje korisnike da vrše pritisak na američke zakonodavce, ali da nikada ranije nije vodila ovako agresivnu kampanju, navodi španski list.

El Pais ističe kako je jedna od ironija da je predsjednik Biden, koji je obećao da će potpisati zakon o zabrani TikToka ako bude usvojen, otvorio TikTok nalog kako bi došao do glasača generacije Z koji intenzivno koriste društvene mreže. Međutim, predsjednik se slaže sa stručnjacima za kibernetičku sigurnost koji navode da je ByteDance prisiljen, na temelju kineskog zakona o špijunaži, dijeliti podatke svojih korisnika s kineskim vlastima u Pekingu ako to zatraže. Stručnjaci, također, upozoravaju da ova aplikacija može doprinijeti širenju dezinformacija i utjecati na javno mnijenje tokom izborne sezone, što zabrinjava Federalni istražni biro (FBI) i Centralnu obavještajnu agenciju (CIA).

El Pais je citirao kineskog tehnološkog stručnjaka Paula Trioloa, koji je rekao da kritičari TikToka u Kongresu do sada nisu dali konkretne primjere zašto ta aplikacija predstavlja opasnost po američku nacionalnu sigurnost.

“Lični podaci koje korisnici dobrovoljno daju ne predstavljaju ništa što bi ličilo na prijetnju. Također, nema dokaza da kineska vlada želi ili može prisiliti ByteDance i TikTok da promijene način na koji algoritam funkcionira. Čak i da to uradi, korisnicima bi to bilo previše očigledno”, dodao je.

ByteDance je u više navrata demantirao da dijeli svoje podatke s kineskim vlastima. U svoju odbranu, kompanija je koristila slogane da zabrana predstavlja kršenje slobode izražavanja, a skrenula je pažnju i na ogroman ekonomski utjecaj na korisnike, poput kozmetičkih kompanija. “Mi nismo samo na TikToku, već naš posao napreduje zahvaljujući njemu. Ako usvoje ovaj zakon, uništiti će američki san”, rekao je jadan od vlasnika kozmetičke kompanije.

Glasačko tijelo

Među 65 zastupnika koji su glasali protiv zakona (50 demokrata i 15 republikanaca) je i zastupnik Maxwell Alejandro Frost, najmlađi član Zastupničkog doma (27 godina).

Alejando je upozorio da obje stranke riskiraju da izgube grupu glasača zabranom TikToka. Podsjetio je da se 72 posto Amerikanaca slaže s tim, kako su pokazala istraživanja javnog mnijenja, da je potrebna veća regulacija tehnoloških kompanija, posebno onoga što rade sa svojim podacima, dok je druga anketa provedena prošlog mjeseca pokazala da samo 31 posto njih podržava zabranu TikToka.

SAD je zabranio ministrima i službenicima da koriste TikTok u gotovo svim vladinim odjelima, a to su učinile i brojne druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Belgiju, kao i organizacije i grupacije poput Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Međutim, ono što zaokuplja pažnju novinarke Kare Swisher, stručnjakinje za tehnološka pitanja, nije prijetnja koju TikTok predstavlja za nacionalnu sigurnost, već njegov propagandni potencijal. Kaže da je to poput predaje vlasništva nad svim kablovskim televizijskim mrežama stranoj vladi, tačnije kineskoj. Dodaje da je TikTok moćniji od CNN-a, MSNBC-a i Fox Newsa zajedno.

ByteDance računa na to da će zakon biti poništen na američkim sudovima, kao što se dogodilo kada je bivši američki predsjednik Donald Trump 2020. godine pokušao zabraniti TikTok. El Pais podsjeća da je Trumpu u to vrijeme nedostajala podrška Senata.

Španski list navodi da taj napor nije bio sasvim uzaludan: prisilio je ByteDance da podatke svojih američkih korisnika pohranjuje na servere u Teksasu pod nadzorom tehnološkog diva Oraclea. Pored toga, kineska kompanija je vodila teške pregovore s tijelom pod nazivom Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama, koje ima zadatak da nadgleda kompanije koje mogu predstavljati prijetnju za nacionalnu sigurnost.

Trump se sada protivi zabrani TikToka, jer se plaši, prema njegovim riječima, rastuće moći Mete, vlasnika aplikacija WhatsApp, Instagram i Facebook, koju je nazvao “neprijateljem naroda” kada mu je blokirala naloge na društvenim mrežama nakon poznatog napada na Capitol.

El Pais citira američke novinske izvještaje koji ukazuju na još jedan razlog za Trumpovu promjenu mišljenja. Ispostavilo se da je dioničar ByteDancea Jeff Yass, koji posjeduje 15 posto dionica kompanije, jedan od najvažnijih donatora Trumpove predizborne kampanje, te kako bivši američki predsjednik razmišlja o tome da ga imenuje za ministra finansija ako ponovo dođe na vlast.

Tajno oružje

Ako se donese zakon koji obavezuje ByteDance na prodaju TikTok, kineska kompanija, čija je tržišna vrijednost u decembru prošle godine procijenjena na 225 milijardi dolara, mora završiti prodaju u roku od šest mjeseci, pod prijetnjom zabrane aplikacije. Među osobama koje su izrazile interes za kupovinu je i Steven Mnuchin, bivši ministar finansija u Trumpovoj administraciji.

Čak i ako se aplikacija TikTok proda, najveći problem ostaje neriješen, a to je njeno najvažnije tajno oružje: algoritmi koji se ne mogu prodati bez dozvole kineskih vlasti.

Kineski tehnološki stručnjak Paul Triolo smatra da je mala mogućnost da će Peking odobriti prijenos ili licenciranje tog algoritma umjetne inteligencije, te postavlja pitanje: “Ko će platiti TikTok onoliko koliko košta bez pristupa ovoj tajni?” To nas podsjeća na druge poteškoće oko transfera tehnologije, čak i pod pretpostavkom da Peking to odobri, jer se stručnjaci koji su razvili tu aplikaciju nalaze u Kini.

Španski list na kraju teksta zaključuje da nije jasno ni to kako bi, u slučaju da dođe do prodaje, novi algoritmi utjecali na više od sedam miliona kompanija čije je poslovanje bazirano na TikToku.

El Pais kao primjer za to navodi Carlosa Eduarda Espinu, jednog od kreatora sadržaja koji kaže da je njegov prihod na društvenim mrežama prošle godine iznosio 1,28 miliona dolara, od čega je 60 posto toga samo od TikToka.

Izvor: Agencije