Kontekst

Euro na Kosovu | Kontekst

Prvog februara na snagu je stupila uredba Centralne banke Kosova prema kojoj je euro jedina valuta koja se može koristiti za transakcije u gotovini i platnom sistemu.

Prvog februara na snagu je stupila uredba Centralne banke Kosova prema kojoj je euro jedina valuta koja se može koristiti za transakcije u gotovini i platnom sistemu. Tom odlukom ukinut je dinar, koji je kao sredstvo plaćanja korišten u sredinama sa srpskom većinom duže od dvije decenije.

Očekivano, odluka je izazvala žestoke reakcije Srba na Kosovu, ali i zvaničnog Beograda. Suspenziju odluke na nekoliko mjeseci zatražili su i predstavnici međunarodne zajednice i američka administracija, ali je premijer Kosova Albin Kurti rekao da to nije pitanje o kojem se može pregovarati.

Kako će Centralna banka Kosova praktično provesti ovu monetarnu tranziciju i koliko će to utjecati na svakodnevni život u općinama s većinski srpskim stanovništvom, naročito na rad bolnica i škola koje rade u paralelnom sistemu, za Kontekst govore: Ahmet Ismaili, guverner Centralne banke Kosova, Nenad Rašić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, i Branislav Krstić, novinar i analitičar.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera