Iz programa Kontekst

Kontekst: Je li podbacila turistička sezona?

Hrvatska je u prvih šest mjeseci zabilježila 6,8 miliona turističkih posjeta, što je za šest posto više u odnosu na prošlu godinu. Ipak, od juna, kad počinje prava ljetna sezona, iznajmljivači su nezadovoljni, gosti otkazuju. Trenutna iskorištenost turističkih postelja u Hrvatskoj dostiže nešto više od 33%. Postepeno raste broj turističkih posjeta u Bosni i Hercegovini. Ta zemlja […]

Hrvatska je u prvih šest mjeseci zabilježila 6,8 miliona turističkih posjeta, što je za šest posto više u odnosu na prošlu godinu. Ipak, od juna, kad počinje prava ljetna sezona, iznajmljivači su nezadovoljni, gosti otkazuju.

Trenutna iskorištenost turističkih postelja u Hrvatskoj dostiže nešto više od 33%. Postepeno raste broj turističkih posjeta u Bosni i Hercegovini. Ta zemlja imala je za desetak posto više turista u prva dva mjeseca 2019, a brojevi za ljetnu sezonu tek će se sabirati. Najveći broj turista odsjeda u hotelima i sličnim smještajima. Iako zvanični podaci govore da je sezona na crnogorskom primorju na nivou prošle, turistički radnici u Crnoj Gori jednoglasni su da je stanje mnogo gore nego lani.

Iz Crnogorskog turističkog udruženja ističu da je gotovo 40% manje individualnih rezervacija i da su se turisti “prelili” na tržišta Turske, Grčke i Egipta. O tome zašto je tako, šta treba mijenjati za Kontekst govore Robert Pende, pomoćnik ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske,  Željka Radak-Kukavičić, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, i Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Emisiju vodi Saša Delić, uredila Žana Kovačević.