Napadi na Iran: Možete li zahtijevati ‘suzdržanost’ dok financirate Izrael?

Biden poziva na ‘deeskalaciju’ u obračunu između Irana i Izraela dok obasipa novcem najneobuzdaniji element u ovoj jednačini.

Američki predsjednik Joe Biden na sastanku sa članovima svog tima za nacionalnu sigurnost u Washingtonu nakon iranskog napada na Izrael [Adam Schultz / White House via AP]

Iran je u petak, rano ujutro, aktivirao svoje protuzračne odbrambene sisteme nakon izvještaja o eksplozijama u pokrajini Isfahan. Iranski državni mediji navode da su tri mala drona oborena iznad grada Isfahana.

Iako niko nije zvanično preuzeo odgovornost za ovaj zračni napad, a ni iranska vlada nije nikoga okrivila, nije teško pogoditi ko je u pitanju, s obzirom da je nedavno Iran zasuo Izrael stotinama dronova i projektila. To se, imajte na umu, desilo u znak odmazde za smrtonosni izraelski napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku.

Američki mediji su izvijestili o potvrdi od anonimnih američkih zvaničnika da Izrael zaista jeste izvor ovih najnovijih napada. Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani – predsjedavajući ovosedmičnog sastanka G7 na Capriju – tvrdi da je SAD upozorio članice G7 da je primio upozorenje „u posljednji tren“ od Izraela u vezi sa predstojećim napadom dronovima na Iran.

Nula žrtava i nove sankcije

Ova se akcija dogodila usred sveprisutnih globalnih poziva na „suzdržanost“ kako bi se izbjegla daljnja „eskalacija“ u regiji nakon iranskog napada na Izrael, u kojem je ubijeno tačno nula osoba, ali Iran je svejedno pogođen novim američkim sankcijama – nešto što se očito nikada ne dešava u odgovoru na daleko smrtonosnije izraelsko ponašanje.

Od 7. oktobra, izraelska vojska je ubila više od 34.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, među kojima je više od 13.000 djece. Iako se čini da je ovo samo po sebi dovoljna „eskalacija“, ovakav razvoj događaja uslijedio je nakon gotovo 76 godina izraelskog etničkog čišćenja i masakara u Palestini.

Među onima koji sada pozivaju na „suzdržanost“ u iransko-izraelskom obračunu je američki predsjednik Joe Biden, koji bi možda mogao uputiti ovaj poziv mirnijeg lica da nije najnoviji američki predsjednik koji naoružava Izrael do kraja i na taj način podržava sve vrste zločina.

Tokom vikenda će američki Zastupnički dom glasati o dodatnih 26,38 milijardi dolara „sigurnosne pomoći“ Izraelu – pomoći za koju je i sam Biden navijao, napisavši u mišljenju objavljenom u Wall Street Journalu: „Izrael je naš najsnažniji partner na Bliskom istoku; nezamislivo je da mi stojimo po strani ako bi njegove odbrane bile oslabljene i ako bi Iran bio u stanju izvesti uništenje koje je planirao ovaj vikend.“

Suzdržanost i genocid

Nema veze što izraelski monopol na razaranje u ovoj regiji seže mnogo dalje od ovog vikenda. Vratimo se, naprimjer, u 2014. kada je izraelska vojska ubila 2.251 Palestinca u Gazi, među njima 551 dijete, u svega 50 dana. Tokom 22 dana u decembru 2008. i januaru naredne godine, ista ta vojska je ubila gotovo 1.400 Palestinaca, među njima 300 djece.

Naravno, sve ove aktivnosti događale su se uz punu podršku SAD-a.

U Libanu je, u međuvremenu, SAD olakšao izraelsko ubijanje gotovo 1.200 ljudi u periodu od 34 dana u julu i augustu 2006, slanjem bombi Izraelcima i govoreći protiv prekida vatre.

Kako onda, na kraju dana, promovisati „deeskalaciju“ kada aktivno obasipate novcem najneobuzdanijeg sudionika? Odgovarajući na nedavne globalne pozive na suzdržanost, izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je svijetu na brizi i ponovio da će Izrael raditi šta god mu se prohtije – kao da tog nismo već bili svjesni.

Štaviše, zapitate se kako je moguće da neko spominje riječ „suzdržanost“ u kontekstu izraelskog genocida u Gazi svim sredstvima?

Nije da je SAD ikada bio suzdržan na Bliskom istoku. Na um mi pada astronomski broj civilnih žrtava u Iraku i Afganistanu – dva krvlju natopljena mjesta na kojima je američka agresija učinila sasvim smiješnim američko označavanje Irana kao najvećeg „državnog sponzora terorizma“.

Licemjerna retorika

SAD je i u Islamskoj Republici Iran kriv za čisti terorizam – samo se prisjetite kada je u julu 1988. američka mornarica srušila let 655 kompanije Iran Air, ubivši svih 290 putnika. Zatim, tu je i Iransko-irački rat iz 1980-ih kada je SAD pomogao Saddamu Husseinu u njegovim naporima da napadne Irance hemijskim oružjem – istom Saddamu Husseinu, naravno, koji će kasnije, biti predstavljen kao veliki terorista da bi se opravdali američki teroristički napori u inozemstvu.

A američka i izraelska saradnja sa protjeranom iranskom grupom Mojahedin-e Khalq (MEK) – godinama okarakterisanom kao terorističkom od strane samog SAD-a – samo cijelu scenu čini, još više, eskalirajućom.

Američki State Department sada upozorava građane da ne putuju u Iran, „zbog rizika od terorizma“ – iako akcija s dronovima u petak sugeriše da ovaj „terorizam“ možda nužno nije počinio Iran.

Na kraju krajeva, kako smo svi primijetili, Izrael  ne postupa „suzdržano“. I dok Biden i ostale sile nastavljaju zamorno i sebično pozivati na deeskalaciju u regiji u kojoj SAD i Izrael nikada nisu pokazali suzdržanost, mogli bismo početi tako što ćemo deeskalirati licemjernu retoriku.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera