Mediji: SAD odgađa slanje sistema JDAM Izraelu

Wall Street Journal izvještava da Bidenova administracija nije pratila službenu obavijest o predloženoj prodaji preciznog oružja.

Posljednja provjera JDAM satelitski navođene bombe na krilu borbenog aviona F/A-18 Hornet [Yves Herman/Reuters]

Vlada Sjedinjenih Američkih Država odgodila je prodaju hiljada komada preciznog oružja svom savezniku Izraelu u jeku rata protiv Gaze, prenose mediji, pozivajući se na sadašnje i bivše američke zvaničnike.

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena kritizirana je zbog svoje politike naoružavanja Izraela za koju kritičari kažu da krši američke zakone koji zabranjuju vojnu pomoć i prodaju oružja državama koje krše ljudska prava. Sedam mjeseci izraelskog bombardiranja i opsade Pojasa Gaze ubilo je približno 35.000 ljudi i ranilo gotovo 80.000, a Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde, koji negira.

Wall Street Journal (WSJ) objavio je u ponedjeljak da je predloženi dogovor uključivao do 6.500 primjeraka sistema za zajednički direktni napad (JDAM) – kompleta za navođenje koji nenavođene bombe pretvaraju u precizno navođenu municiju.

Američki zakon zahtijeva da Kongres bude obaviješten o velikim inozemnim ugovorima o prodaji vojne opreme. State Department obično daje informacije Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma i Odboru za vanjske poslove Senata prije takve potencijalne prodaje, nakon čega slijedi službena obavijest Kongresa.

Kongres je prvi put obaviješten o prodaji – procijenjenoj na 260 miliona dolara – u januaru, ali Bidenova administracija tek treba poduzeti korake, navodi WSJ. Nedostatak radnji koje je pratila administracije sa službenom obavijesti o prodaji pokrenuo je efektivnu pauzu u transferu, navodi se u članku.

“To je neobično, posebno za Izrael, posebno tokom rata”, rekao je zvaničnik Kongresa upoznat s procesom prodaje oružja za WSJ, no rekao je kako nisu upoznati s razlogom kašnjenja.

Seth Binder, stručnjak za prodaju američkog oružja pri Centralnom demokratskom centru za Bliski Istok, rekao je za WSJ da bi, ako je odgoda bila namjerna, to “bio prvi slučaj od početka ovog rata da je administracija poduzela takvu akciju u vezi s oružjem za koje znamo da je korišteno u Gazi”.

Podrška pred izbore

Prijavljeno odgađanje dogovora s JDAM-om dolazi u trenutku kada su propalestinski protesti protiv podrške Američke Vlade izraelskom ratu protiv Gaze, uključujući prodaju oružja, zahvatili univerzitetske kampuse širom SAD-a.

Ovo se dešava i nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u SAD-u, na kojima će se u novembru demokratski kandidat Biden suočiti s bivšim predsjednikom i republikancem Donaldom Trumpom.

Prema anketi Reutersa/Ipsosa, objavljenoj krajem februara, 56 posto ispitanika koji su se izjasnili kao demokrate reklo je da je manje vjerovatno da će glasati za kandidata koji podržava vojnu pomoć Izraelu, u usporedbi sa 40 posto koji su rekli da bi vjerovatnije glasali za takvog kandidata.

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, odbio je u ponedjeljak komentirati je li bilo kakva prodaja oružja Izraelu obustavljena.

“Naše sigurnosne obaveze prema Izraelu su čvrste”, rekao je tokom brifinga.

Kirby je, također, rekao novinarima da se “ništa nije promijenilo” u američkom stavu prema izraelskom napadu na Rafah, grad u južnoj Gazi, u kojem se oko 1,5 miliona Palestinaca sklonilo usred nemilosrdnog izraelskog bombardiranja.

Objava Hamasa

Biden je u ponedjeljak imao telefonski razgovor s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i naglasio protivljenje SAD-a kopnenoj ofanzivi u Rafahu, prema izjavi iz Bijele kuće.

Ali u ranim jutarnjim satima utorka, samo nekoliko sati nakon što je Hamas, grupa koja upravlja Gazom, rekao da je prihvatio prijedlog o prekidu vatre koji su iznijeli međunarodni posrednici, izraelske snage preuzele su kontrolu nad graničnim prijelazom Rafah, presjekavši vitalnu rutu za humanitarnu pomoć u Gazu i potencijalno utočište za civile od ofanzive.

Zagovornici palestinskih prava tvrde kako nije dovoljno da američki zvaničnici upute običnu verbalnu kritiku izraelskoj politici, umjesto toga pozivajuju Bidena da prekine vojnu podršku američkom savezniku.

“Ako imate masovnog ubicu koji ulazi u školu, a vi stojite tamo i govorite: ‘Recite mi kad vam treba više oružja i više municije’, onda ste vi krivi za takvo ponašanje”, rekao je za Al Jazeeru James Zogby, predsjednik Arapsko-američkog instituta.

Izvor: Al Jazeera i agencije