Češka namjerava isporučiti 180.000 artiljerijskih granata Ukrajini

Češki predsjednik kaže da je neophodno da zapadne zemlje pojačaju vojnu podršku Ukrajini, kako bi se pojačao pritisak na Rusiju da okonča rat i sjedne za pregovarački sto.

Češka je u februaru pokrenula inicijativu da Ukrajini dostavi do milion artiljerijskih granata i druge municije (Inna Varenytsia / Reuters) (Reuters)

Češka Republika namjerava isporučiti Ukrajini 180.000 komada artiljerijske municije sljedećeg mjeseca, izjavio je češki predsjednik Petr Pavel.

U razgovoru za njemačke medije, Pavel je rekao da češka inicijativa za kupovinu municije za Ukrajinu napreduje i da će u narednim mjesecima uslijediti još isporuka, prenosi Anadolija.

“Naš premijer Petr Fiala i ja pretpostavljamo da će prva pošiljka od gotovo 180.000 komada municije biti isporučena u junu, a dalji ugovori se sklapaju za šestocifreni broj granata”, rekao je Fiala za javni servis ARD.

Vojna podrška Ukrajini

Pavel je rekao da je neophodno da zapadne zemlje pojačaju vojnu podršku Ukrajini, kako bi se pojačao pritisak na Rusiju da okonča rat i sjedne za pregovarački sto.

“Od suštinske je važnosti podržati Ukrajinu svim sredstvima kako bi mogla jasno staviti do znanja ruskom agresoru da nema smisla nastaviti rat; da Rusija neće postići nikakve dalje vojne uspjehe. Sve dok Rusija ima nade u uspjeh, nema razloga da se uključi u mirovne pregovore”, rekao je češki predsjednik.

Češka je u februaru pokrenula inicijativu da Ukrajini dostavi do milion artiljerijskih granata i druge municije, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski pozvao evropske saveznike da pojačaju vojnu podršku i isporuče znatno više artiljerijskih granata.

Izvor: Agencije