Napadi na energetski sistem Ukrajine uzrokovali štetu od milijardu dolara

Nedavni masovni napadi ruskih bespilotnih letjelica i raketa na ukrajinski energetski sistem uzrokovali su više od milijardu dolara štete sektoru, navodi Kijev.

Od 22. marta ruske snage gotovo svakodnevno napadaju ukrajinske termoelektrane i hidroelektrane, kao i glavne mreže, što je dovelo do nestanka struje u mnogim regijama (REUTERS/Roman Baluk)

Nedavni masovni napadi ruskih bespilotnih letjelica i raketa na ukrajinski energetski sistem uzrokovali su više od milijardu dolara štete sektoru, izjavio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Od 22. marta ruske snage gotovo svakodnevno napadaju ukrajinske termoelektrane i hidroelektrane, kao i glavne mreže, što je dovelo do nestanka struje u mnogim regijama, prenosi Hina.

“Danas govorimo o gubicima većim od milijardu dolara. Ali napadi se nastavljaju i očito je da će gubici rasti”, rekao je Galuščenko u izjavi.

Galuščenko je rekao da je glavna šteta nastala na termo i hidroenergetskim postrojenjima, kao i na sistemima prijenosa energije.

“Sistem je stabilan za sad, ali situacija je prilično složena”, rekao je, dodajući da zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, energetski sistem trenutno podržavaju vjetroelektrane i solarna energija.

Izvor: Agencije