ISW: Cilj Rusije u Ukrajini za 2024. je zauzimanje Donjecke i Luganske oblasti

Volodimir Zelenski je rekao da ruska vojska planira da intenzivira ofanzivu u ljeto 2024. godine i dodao da se Ukrajina već suočila sa ‘novom etapom rata’.

Analitičari smatraju da će Rusima biti teško da zauzmu Harkov, ali ruska ofanzivna operacija u toj oblasti će vjerovatno privući i učvrstiti ukrajinske snage iz drugih oblasti linije fronta (REUTERS/Alexander Ermochenko)

Glavni cilj Rusije u Ukrajini za tekuću godinu ostaje potpuno zauzimanje Donjecke i Luganske oblasti, navodi se u izvještaju  Instituta za proučavanje rata (ISW).

Pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, analitičari ISW-a napominju da o tome posebno svjedoči plan ofanzivne operacije, koja bi trebalo da počne u ljeto 2024. godine, prenosi Tanjug.

Eksperti podsjećaju da je tezu da Rusija planira da zauzme sve teritorije Donjecke i Luganske oblasti potvrdio i komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Pavljuk.

Prema njegovim riječima, ruska vojska će također pokušati da zauzme regiju Zaporožja ako uspije da zauzme Donbas. Pavljuk je naveo da ruske snage također imaju plan da zauzmu Harkov i Sumi, ali je napomenuo da je još uvijek nejasno koliko je ozbiljan taj plan i da li će Rusija uspjeti da zauzme oba grada.

On je dodao i da ukrajinske snage čine sve što je moguće da zaustave pokušaje Rusije da zauzmu Časov Jar, ali je napomenuo da ruske snage imaju artiljerijsku prednost 10 prema 1 nad ukrajinskim snagama i “potpunu zračnu nadmoć”.

Borba za Harkov

Izvještaj ISW-a citira i riječi Vadima Skibickog, zamjenika šefa ukrajinskog GUR-a, koji je izjavio da Kremlj nije odustao od planova da zauzme oblast Donjecka i Luganska.

Analitičari smatraju da će Rusima  biti teško da zauzmu Harkov, ali ruska ofanzivna operacija u toj oblasti će vjerovatno privući i učvrstiti ukrajinske snage iz drugih oblasti linije fronta.

Što se tiče Časovog jara, Skibicki je napomenuo da ruske snage neće moći da ga zauzmu u bliskoj budućnosti, iako je to vjerovatno pitanje vremena, što je u skladu sa procjenom analitičara ISW-a.

Izvještaj ISW-a citira i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je nedavno izjavio da je Ukrajina fokusirana na pravac Avdejevke, gdje Rusija u posljednje vreme vrši stalni pritisak na položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Zelenski je istakao da ruska vojska planira da intenzivira ofanzivu u ljeto 2024. godine i dodao da se Ukrajina već suočila sa “novom etapom rata”.

Institut za proučavanje rata procjenjuje da, iako su prve pošiljke američke vojne pomoći stigle u Ukrajinu ranije ove sedmice, vjerovatno će biti potrebno još nekoliko sedmica prije nego što zapadno oružje i municija u potpunosti stignu do oblasti fronta.

Izvor: Agencije