Putin naredio nuklearne vježbe trupama raspoređenim blizu Ukrajine

Vježbe će uključiti avijaciju, pomorske snage i snage iz Južnog vojnog okruga koji je baziran odmah uz granicu s Ukrajinom i pokriva ukrajinske oblasti za koje je Moskva objavila da su anektirane.

Od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine ruski predsjednik daje izjave "toplo-hladno" o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja (Sputnik/ Valeriy Sharifulin/ REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je održavanje nuklearnih vježbi “u bliskoj budućnosti”, u kojima će učestvovati trupe raspoređene blizu Ukrajine, kao odgovor “na prijetnje” zapadnih vođa Moskvi, saopćilo je danas Rusko ministarstvo odbrane, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“Tokom vježbe niz mjera će biti preduzet za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja”, saopćilo je Ministarstvo u objavi na Telegramu.

Cilj vježbe je priprema vojske poslije “provokativnih izjava i prijetnji nekih zapadnih zvaničnika Rusiji”, dodaju iz Ministarstva.

Cilj je i povećanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja za odgovor i osiguranje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, piše ruska agencija RIA Novosti.

Vježbe će uključiti avijaciju, pomorske snage i snage iz Južnog vojnog okruga koji je baziran odmah uz granicu s Ukrajinom i pokriva ukrajinske oblasti za koje je Moskva objavila da su anektirane.

Nuklearna doktrina

Agencija AFP piše da od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine ruski predsjednik daje izjave “toplo-hladno” o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

Rusija je tokom ljeta 2023. rasporedila nuklearno taktičko oružje u Bjelorusiji, svom najbližem savezniku i susjedu Evropske unije.

Ruska nuklearna doktrina predviđa pribjegavanje nuklearnom oružju striktno u defanzivne svrhe, u slučaju napada na Rusiju oružjem za masovno uništenje ili u slučaju agresije konvencionalnim naoružanjem, koja prijeti samom postojanju države.

Ria Novosti prenosi da je sredinom marta Putin u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu rekao da je Rusija spremna upotrijebiti nuklearno oružje samo ako se dovede u pitanje opstanak ruske države ili ako se nanosi šteta suverenitetu i nezavisnosti zemlje.

Izvor: Agencije