Analitičari: Biden je slab, Netanyahu će otići dalje nego što to Washington zamišlja

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je ranije na saslušanju pred Kongresom da se suspendira isporuka municije Izraelu zbog zabrinutosti za sudbinu civila u gradu Rafahu.

Politički analitičar Ahmed al-Hilh kaže da se SAD ne protivi operaciji Rafah, već daje Netanyahuu (izraelskom premijeru) priliku da postigne sve što želi od ovog rata (Kevin Lamarque/Reuters)

Odluka američke administracije o obustavi isporuke visokoeksplozivne municije Izraelu nije odraz slabljenja američke podrške izraelskom ratu u Pojasu Gaze, nego je to više pokušaj distanciranja od masakra s čijim se posljedicama predsjednik Joe Biden možda neće moći nositi, kažu analitičari.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je na saslušanju pred Kongresom da se suspendira isporuka municije zbog zabrinutosti za sudbinu civila u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze, ali je istovremeno rekao da Washington nije donio konačnu odluku o sudbini ove pošiljke.

Američki potez, prema bivšem dužnosniku Pentagona Michaelu Mulroyu, govori da Bidenova administracija odbacuje “operaciju velikih razmjera” u Rafahu, pogotovo jer oružje koje je Izrael dobio tokom ovog rata “nije korišteno na način koji poštuje američke zakone, posebno u gradu Gazi”.

Tokom gostovanja u emisiji “Gaza – šta dalje?”, Mulroy je rekao da Austinov govor o tome da odluka nije konačna “znači da je vezana za pitanje Rafaha, a možda će poslužiti i kao pritisak na Izrael da krene naprijed u dogovoru o zarobljenicima”.

Oštra kritika Washingtona

Uprkos neslaganjima koja potresaju izraelsku ratnu vladu, posljednja američka odluka izazvala je oštre kritike stranke Bennyja Gantza, najvećeg suparnika premijera Benjamina Netanyahua, koji je opisan i kao američki čovjek u ratnom kabinetu. Takva reakcija govori da postoji izraelski konsenzus o operaciji u Rafahu, kako kaže Ehab Jabareen, stručnjak za izraelska pitanja.

Jabareen smatra da ovaj stav potvrđuje činjenicu da dobivanje pune i bezuvjetne američke podrške u ovom ratu “uživa izraelski konsenzus”, te da upućuje na to da se neslaganja koja su prisutna odnose na svakodnevne ratne strategije, a ne na sami rat.

Prema tome, Netanyahu će ići i dalje od onoga što Sjedinjene Američke Države (SAD) mogu i zamisliti u ovom ratu, pogotovo jer izraelski premijer i danas nastavlja držati sve pod svojom kontrolom u Izraelu, kako je rekao Jabareen. Smatra da Izrael polaže nade u to da ”Washington u konačnici neće ugrožavati izraelske strateške interese”.

S druge strane, politički analitičar Ahmed al-Hilh kaže da se SAD ne protivi operaciji Rafah, već daje Netanyahuu priliku da postigne sve što želi od ovog rata.

Što se tiče odluke o obustavi isporuke municije, ona se ”odnosi na ograničeni dogovor koji može dovesti do masakra nad civilima, što Bidenova administracija neće tolerirati, pogotovo jer zna da je Netanyahu koristio sve vrste oružja bez bilo kakvih crvenih linija”, smatra Al-Hilh.

Austin je također bio jasan, prema riječima stručnjaka, da pruža ”punu i otvorenu podršku operaciji Rafah, a da su neslaganja koja postoje taktičke prirode, a ne oko ideje invazije na Rafah. Austin je također naglasio potrebu eliminacije Islamskog pokreta otpora Hamas, što potencira i Izrael i koristi kao opravdanje za svoje vojne operacije i da radi sve što hoće u Pojasu Gaze.”

Također, priča američkih dužnosnika da se Hamas nije složio s prijedlogom o primirju, nego je u njega unio neke izmjene, ”govori o uzmicanju Bidenove administracije i čini se kao da daje zeleno svjetlo Netanyahuu za ulazak u Rafah”, izjavio je sagovornik.

I ne samo to, ovakvim ponašanjem SAD-a, nakon što je Hamas prihvatio prijedlog primirja, “kao da se daje prilika Netanyahuu za nove pregovore. Uporedo s tim, preuzima kontrolu nad svim prijelazima, čime se nameće novi oblik upravljanja Pojasom u budućnosti”, kaže politički analitičar.

S druge strane, Mulroy smatra da Bidenova administracija želi trenutni prekid ovog rata, ali da nema moć nametnuti to pitanje izraelskom ratnom kabinetu. Izrazio je uvjerenje da bi posrednici mogli izaći s novim prijedlogom koji će sadržavati zahtjeve obje strana u narednim danima.

Izrael je na prekretnici

Analitičar Jabareen smatra da se Izrael trenutno nalazi na prekretnici jer mora brzo odlučiti: ulazak u Rafah ili dogovor o zarobljenicima. Napominje da je ”problem Tel Aviva u tome što ne zna kako će izaći iz Rafaha ako nastavi rat, niti kako će se izvući iz dogovora ako ga prihvati. Dakle, još uvijek nije donio konačnu odluku”.

Međutim, Jabareen smatra da se Netanyahuovi postupci pogrešno tumače u ovoj fazi.

”On ne želi samo produžiti rat, nego i ostvariti desničarski strateški cilj koji predstavlja dio njegove desničarske političke strukture. Pored toga, njegovi protivnici u ratnom kabinetu još uvijek nisu dokazali da se ozbiljno protive njegovim planovima”, kazao je.

Jabareen dodaje da oko pitanja nastavka rata postoji politički i narodni konsenzus unutar Izraela, te da se cijela stvar odnosi na vraćanje zarobljenika i potom na nastavak borbi.

Naglašava da ”izraelsko društvo nikada ne problematizira stvari u moralnom smislu i ne mari za zločine počinjene u Gazi”.

Čak i vojska i sigurnosne institucije u pojedinim slučajevima pokazuju spremnost da pristanu na Netanyahuovu želju da produži rat, jer će i oni na kraju odgovarati, kaže Jabareen.

Jednogodišnja operacija

Nekoliko sati nakon što je Washington objavio odluku o obustavi isporuke municije, izraelski list Yedioth Ahronoth je naveo, pozivajući se na izvore, da je ratna vlada odobrila operaciju u Rafahu koja će trajati godinu dana.

Komentirajući ove procurjele informacije, Mulroy je rekao da Bidenova administracija nema drugog izbora nego da obustavi neke isporuke oružja, da se suzdrži od korištenja veta u Vijeću sigurnosti ili da izvrši pritisak na Izrael preko Ujedinjenih naroda u slučaju da Netanyahu odluči ući u dugotrajni rat u Rafahu.

Analitičar Al-Hilh vjeruje da priča o dugotrajnoj operaciji u Rafahu ”potvrđuje da Netanyahu želi novu upravu na prijelazu Rafah koja neće imati ništa s Hamasom i da traga za nekim ko će primati i dostavljati pomoć stanovništvu pod okriljem Izraela”.

Al-Hilh je zaključio na kraju da Netanyahu “mijenja kontekste uz američko odobravanje jer je Biden vrlo slab pred njim, pred cionističkim lobijima i Kongresom koji podržava Izrael”.

Ističe da ono što dolazi “neće biti nametanje vojne realnosti, već više političke realnosti, što znači da Palestinci nemaju drugog izbora osim da se tome suprotstave.”

Izvor: Al Jazeera