U izraelskim napadima ubijeno 26 članova porodice Assalia

Preživjeli članovi porodice Assalia pokušavaju pobjeći iz Jabalije dok se izraelske snage vraćaju na sjever, ali ne znaju gdje ići.

Izrael je opisao svoj povratak na sjever kao dio takozvane 'faze čišćenja', pri čemu Hamas tvrdi da se njegovi borci tamo bore (Karam Hassan / Anadolu)

Na sjeveru Gaze, dva puta vode iz grada Jabalije do istoimenog izbjegličkog kampa. Ulica As-Sikka pruža se uporedo sa željezničkom prugom koja je presijecala Gazu prije stvaranja Izraela, povezujući je s Irakom, Turskom, Egiptom i svetim gradom Mekkom u Saudijskoj Arabiji. Paralelno sa As-Sikkom pruža se manja ulica poznata kao Assalia. Ime je dobila po velikoj porodici Assalia koja živi u tom naselju.

Nedavno je ubijeno 26 članova porodice Assalia, a šest kuća je sravnjeno sa zemljom u izraelskom napadu, prema iskazima svjedoka.

Ova ulica je sada jedva prašnjava staza, kao što se vidi sa snimcima neposredno nakon ovog događaja, koje je Al Jazeera pregledala, s tijelima koja svaki dan izvlače ispod ruševina.

Šest stambenih zgrada, u kojima su živjeli mnogi Ibrahimovi rođaci, pogođeno je u jednom danu [Fotografiju ustupio Ibrahim Assalia]

Ibrahim Assalia (46), medijski stručnjak i predavač iz Gaze koji živi u Velikoj Britaniji od 2006, telefonski je razgovarao s bratom kada se dogodio napad na Jabaliju i njegovu porodicu.

„Moli se za mene, teško granatiraju ovo područje“, prisjeća se Assalia kako mu je brat govorio. Njegov brat Mohammed i sestre Weam i Assel preživjeli su granatiranje, ali otad se njihovi problemi samo gomilaju.

Bombardovanje je bilo iznenađenje, život se polako počeo vraćati u normalu s povlačenjem izraelskih četa sa sjevera Gaze, kazao je Assalia.

Porodica mu je rekla da se radnje u Jabaliji ponovno otvaraju i da cijene svakodnevnih potrepština – od brašna do kozjeg mesa – konačno padaju. Međutim, sada preživjeli članovi porodice Assalia pokušavaju pobjeći iz Jabalije dok se izraelske snage vraćaju na sjever, istovremeno intenzivirajući napade na grad Gazu.

Putem telefonskih poziva i letaka koje su ispuštali iz aviona, izraelska vojska naložila je Palestincima u Jabaliji da se kreću prema zapadu, navodno da bi nastavili svoje napade u tom području. Ali, nije bilo upozorenja za Assalijine rođake koji su ubijeni, među kojima su bili djeca i stariji.

„Bili su u svojim domovima. Niko im nije rekao da idu“, rekao je.

Članovi nogometnog tima porodice Assalia u Jabaliji prije rata. Mnogi od njih su ubijeni u subotnjem napadu [Fotografiju ustupio Ibrahim Assalia]

Izrael je opisao svoj povratak na sjever kao dio takozvane „faze čišćenja“, pri čemu Hamas tvrdi da se njegovi borci tamo bore.

Kritičari i izraelski vojni zvaničnici, navedeni kao anonimni izvori u nekoliko medijskih izvještaja, kažu da je ponovno pojavljivanje Hamasa na sjeveru Gaze posljedica izraelskog neuspjeha da planira ono što će uslijediti nakon rata, gdje umjesto toga bira nastavak bombardovanja i odbacuje pregovore o trajnom prekidu vatre. To znači da s brojem ubijenih u izraelskim napadima koji je premašio 35.000, palestinski civili ne znaju kada će prestati bacati bombe.

„Ko će sljedeći poginuti?“, pita se Assalia koji je i sam za dlaku izbjegao smrt u Gazi kada je izbio rat u oktobru, pita se svaki dan.

Uništeno naselje u kojem je živjela mnogobrojna porodica Assalia [Fotografiju ustupio Ibrahim Assalia]

Generacije su ubijene, uspomene uništene

Mnogi od 26 ubijenih bili su bliži su rođaci Assalije, drugi su dalji rođaci koje je viđao rjeđe.

Članove porodice posjećivao je godišnje kada je dolazio u posjetu roditeljima u Gazi, uspomene koje su sada uništene tokom gotovo osam mjeseci rata.

Prošlogodišnja posjeta, u koju je Assalia došao u augustu prije nego se našao zarobljen usljed rata, bila je hitnija od ostalih; njegovom ocu su dijagnosticirali rak.

Njegov otac, koji se nije mogao navrijeme liječiti zbog izraelskog bombardovanja, umro je na samom početku sukoba. Assalia je platio 10.000 dolara da majku Fatimu, koja je nepokretna, i drugog brata Abdullaha, koji će joj pomoći u putu, prebace iz Gaze u Egipat.

Tokom ovog rata, stotine drugih iz šire Assalijine porodice ubijene su ili raseljene.

Assalia, medijski stručnjak i predavač u Londonu, koji je radio kao televizijski voditelj za Palestine TV od 1998. do 2006, rekao je da njegove godišnje posjete Gazi više neće biti iste.

„Uspomene iz mog djetinjstva – sve su uništene“, kazao je.

Oblak dima diže se tokom izraelskog bombardovanja u Jabaliji na sjeveru Pojasa Gaze [AFP]

Kao i mnogi drugi iz Jabalije, Assalijini braća i sestre nisu sigurni gdje da idu.

Napustili su Jabaliju s porodicama, odmah nakon naredbe o evakuaciji od izraelskih snaga, u panici, ponijevši sa sobom samo novac i dokumente koji dokazuju njihovo pravo na zemlju koju posjeduju, ispričao je.

„Trče prema moru jer znaju da je to zapad ili samo stoje na ulicama“, kazao je Assalia.

Gotovo da više nema kuća koje nisu srušene, a škole su nakrcane raseljenima, dodao je.

Nevolja koja je zadesila njegovu porodicu razlog je zbog kojeg Assalia vrši pritisak na Britansku vladu da pokrene program za porodice kako bi olakšali izlazak rođaka više od 300 britansko-palestinskih porodica iz Gaze bez komplikacija i kako bi im ponudili privremeni boravak u Velikoj Britaniji.

Dječak gleda dok sjedi na jastucima i madracima natovarenim na zaprežna kola koja ih evakuišu iz Sheikh Zayeda na sjeveru Pojasa Gaze [AFP]

Njihova kampanja potaknula je parlamentarnu raspravu i prikupili su više od 100.000 potpisa za svoju peticiju. To bi značilo predah za Assaliju, koji se svim silama trudi spasiti majku i braću i sestre. Čak i ako im uspije pomoći, ima iskustvo iz prve ruke o peripetijama koje ih čekaju prilikom prebacivanja do Rafaha i izlaska iz Gaze.

Početkom novembra Assalia je sa suprugom i šestero djece bio smješten u jednoj sobi u zgradi u Jabaliji, zajedno sa dvije druge porodice, također britanski državljani. Preživljavali su na samo jednom obroku dnevno koji se sastojao od konzervirane hrane i bili su povrijeđeni usljed izraelskih zračnih napada na cijeli taj kraj.

Kada su britanske vlasti javile da postoji siguran izlaz iz Gaze preko graničnog prijelaza Rafah, porodica je krenula na put. Ali, u prvom pokušaju da dođu do sigurne zone, njihov automobil pogodile su izraelske snage. Napustili su automobil i uspjeli pobjeći, krijući se u obližnjoj vulkanizerskoj radnji. Nedugo potom, drugi zračni napad uništio je automobil i sav njihov prtljag, ispričao je Assalia.

Porodica se potom pješice vratila u Jabaliju dok je oko njih odjekivala teška artiljerijska paljba, dodao je. Sedmicu kasnije, u ponovnom pokušaju, došli su do prijelaza Rafah koji su prošli pješice, prelazeći preko leševa tokom svog 15 kilometara dugog putovanja.

Assalia za sada ne zna šta će sve još njegova porodica morati proći. Još se nije čuo s njima otkad su otišli iz Jabalije.

Izvor: Al Jazeera