Vijeće Evropske unije usvojilo prvi Zakon o borbi protiv nasilja nad ženama

Direktiva sadrži i detaljna pravila o mjerama pomoći i zaštite koje države članice trebaju pružiti žrtvama.

Ovaj zakon će garantovati, širom Evropske unije, da će njegovi počinioci biti strogo sankcionisani (Marko Đurica/Reuters)

Vijeće Evropske unije dalo je zeleno svjetlo za prvi Zakon Evropske unije o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, za koji države članice imaju rok od tri godine da ga implementiraju u nacionalno zakonodavstvo.

Novim zakonom se od svih članica Evropske unije zahtjeva da kriminalizuju “sakaćenje ženskih genitalija, prisilno sklapanje brakova i cyber nasilje, kao što je dijeljenje intimnih fotografija bez pristanka, cyber uhođenje, cyber uznemiravanje i cyber podsticanje na mržnju ili nasilje“, navodi se na zvaničnoj stranici Vijeća Evropske unije, prenosi agencija Beta.

Važan korak

Paul Van Tigchelt, potpredsjednik belgijske vlade i ministar pravde i Sjevernog mora, kaže da je donošenje ovog zakona, revolucionarni trenutak u jačanju prava žena.

“Prava jednakost se može desiti samo kada žene mogu da žive bez straha da će biti uznemiravane, nasilno napadnute ili fizički povrijeđene. Ovaj zakon je važan korak da se to ostvari“, dodao je Tigchelt.

Direktiva sadrži i detaljna pravila o mjerama pomoći i zaštite koje države članice trebaju pružiti žrtvama. Između ostalog, uključuje mjere za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici te postavlja standarde za zaštitu žrtava ovih krivičnih djela.

Ovaj zakon će garantovati, širom Evropske unije, da će njegovi počinioci biti strogo sankcionisani i da će njegove žrtve dobiti svu potrebnu podršku.

Izvor: Agencije