Ljekarski konzilij razmatra prevoženje Fica u Bratislavu

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica, nakon nedavnog pokušaja atentata, stabilno je, ali i dalje ozbiljno.

Fico je i dalje u teškom, ali stabilnom stanju i može malo govoriti, rekao je novoizabrani predsjednik zemlje Peter Pellegrini (EPA-EFE/Martin Divisek)

Slovački ljekari sastat će se u ponedjeljak kako bi procijenili zdravstveno stanje premijera Roberta Fica koji je u srijedu teško ranjen u pokušaju ubistva i razgovarali o mogućnosti da se on preveze iz Banske Bystrice u Bratislavu, izvijestili su lokalni mediji u petak.

Fico je i dalje u teškom, ali stabilnom stanju i može malo govoriti, rekao je u četvrtak novoizabrani predsjednik zemlje Peter Pellegrini, dan nakon pokušaja atentata koji je šokirao Evropu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Lokalni mediji izvijestili su da će se u ponedjeljak sastati ljekarski konzilij kako bi procijenio njegovo stanje i odlučio može li biti prevezen iz središnjeg slovačkog grada Banske Bystrice u prijestolnicu Bratislavu. Portal vijesti aktuality.sk pripisao je tu informaciju direktorici bolnice.

Bolnica u Banskoj Bystrici nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar.

Naoružani napadač pucao je u 59-godišnjeg Fica tokom posjete centralnom slovačkom gradu Handlovi.

Slovački mediji izvijestili su da je 71-godišnji napadač bivši zaštitar u trgovačkom centru, autor zbirki poezije i član Slovačkog društva pisaca.

Oglasio se i Orban

Slovački premijer Robert Fico je između života i smrti dva dana nakon pokušaja atentata koji je šokirao Evropu, rekao je ranije Viktor Orban, premijer Mađarske.

To je bio prvi veliki pokušaj atentata na evropskog političkog lidera u više od 20 godina i izazvao je međunarodnu osudu.

Politički analitičari i zakonodavci kažu da je to razotkrilo sve polariziraniju političku klimu u Slovačkoj i širom Evrope.

“Molimo se za premijera i navijamo za Slovačku”, rekao je Orban.

“Želimo mu brz oporavak i povratak na posao. Robert Fico je između života i smrti”, dodao je.

Kritični trenutak

Orban je rekao da će Fico, čak i ako se oporavi, biti izvan posla mjesecima u kritičnom trenutku uoči izbora za Evropski parlament početkom sljedećeg mjeseca.

“Pred nama su izbori koji će odlučiti ne samo o članovima Evropskog parlamenta, već zajedno s izborima u Sjedinjenim Američkim Državama mogu odrediti tok rata i mira u Evropi”, rekao je Orban.

“U toj situaciji bili bi nam veoma potrebni Robert Fico i Slovačka koja se zalaže za mir.”

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica, nakon nedavnog pokušaja atentata, stabilno je, ali i dalje ozbiljno.

Fico je pogođen iz vatrenog oružja poslije sjednice Vlade dok se pozdravljao s građanima.

Napadač, koji je osumnjičen za pokušaj ubistva s predumišljajem, ispalio je pet hitaca iz neposredne blizine, nakon čega je premijer hitno prevezen u bolnicu u Banskoj Bystrici, gdje je operisan.

Izvor: Agencije