Nova hapšenja u SAD-u, dok se studentski pokret širi u Evropi

Dopisnik Al Jazeere iz New Yorka je rekao da su jučer studenti uspjeli zatvoriti jednu od najvećih gradskih ulica tokom demonstracija koje su započeli na Hunter koledžu u znak solidarnosti s Gazom.

Studenti demonstranti na Tehnološkom univerzitetu u Massachusettsu srušili su barijeru koja je sinoć postavljena (AFP)

Američka policija je izvršila nova hapšenja u sklopu kampanje protiv tekućih protesta na brojnim američkim univerzitetima u znak protivljenja izraelskom ratu u Pojasu Gaze, a studentskom pokretu se pridružilo i više univerziteta u Evropi.

Na Univerzitetu Californija u San Diegu policija je u ponedjeljak u večernjim satima, razbila protestno okupljanje propalestinaca i uhapsila 64 osobe, od kojih je 40 studenata.

Studentski UCLA radio je javio da je univerzitetska policija uhapsila oko 40 studenata pod optužbom da su se okupljali u vrijeme policijskog sata.

Radio je naveo da su među privedenima bili i profesori, pravni posmatrači i novinari te dodao da se u policijskim optužbama protiv privedenih spominje nedozvoljeno okupljanje i udruživanje radi razbojništva. Također je saopćio da su studenti nastavili sa propalestinskim okupljanjem, ali je policija intervenirala kako bi ih rastjerala i udaljila od mjesta okupljanja.

Dopisnik Al Jazeere iz New Yorka je rekao da su jučer studenti uspjeli zatvoriti jednu od najvećih gradskih ulica tokom demonstracija koje su započeli na Hunter koledžu u znak solidarnosti s Gazom. Demonstranti su marširali brojnim gradskim ulicama, zbog čega su vlasti bile primorane poslati stotine policajaca da ih rasteraju i uhapse jedan broj njih.

Na Tehnološkom univerzitetu u Massachusettsu studenti demonstranti sinoć su srušili barijeru koja je postavljena na trgu okupljanja i ponovo ušli u njega, uprkos tome što je rok koji im je određen za okupljanje istekao jučer.

Demonstranti su podigli transparente tražeći prekid programa saradnje između njihovog univerziteta i izraelske vojske. Snage sigurnosti su pojačane kako bi silom rasterale okupljanje, a rektor univerziteta je upozorio studente koji protestuju na konačno isključenje i hapšenje ako odbiju da se raziđu i napuste trg.

Protesti koji osuđuju rat u Gazi i traže ekonomski i akademski bojkot Izraela počeli su prije tri sedmice na Univerzitetu Columbia i proširili se na oko 40 američkih univerziteta, čiji studenti su organizirali protestna okupljanja, a policija neke od njih nasilno rastjerala.

Propalestinski demonstranti suočavaju se sa optužbama za antisemitizam i simpatije prema Hamasu od strane i republikanca i demokrata, a ponekad se suočavaju sa uznemiravanjem ili napadima onih koji podržaju Izrael.

Mjere i kazne

Univerzitet Columbia otkazao je završnu ceremoniju zakazanu za 15. maj i odlučio da, umjesto nje, organizuje neke manje događaje.

Univerzitet je u saopćenju naveo da je odlučio smanjiti aktivnosti ceremonije diplomiranja na odavanje priznanja pojedinačnim studentima.

Snage sigurnosti intervenirale su prošle sedmice nakon što su demonstranti preuzeli kontrolu nad jednom salom ovog univerziteta, razbile okupljanje i uhapsile desetke demonstranata.

Trinaest američkih federalnih sudija koje je imenovao bivši predsjednik Donald Trump odbili su odrediti za praksu studente Pravnog fakulteta Univerziteta Columbija, optužujući administraciju ovog univerziteta da je popustljiva prema demonstracijama koje, kako su rekli, šire netoleranciju i antisemitizam. Federalne sudije godišnje imenuju za jednogodišnju praksu diplomce pravnih fakulteta, što im može pomoći da dobiju prestižne poslove sa visokim platama.

Rektor Univerziteta Harvard u Massachusettsu rekao je da će sve studente i radnike koji učestvuju u protestnom okupljanju poslati na prinudno odsustvo.

Univerzitet Emory u Atlanti, Georgija, odlučio je promijeniti lokaciju ceremonije dodjele diploma i otkazati mnoge događaje zbog kontinuiranih protesta protiv rata u Gazi.

Kako bi obuzdali proteste, američki univerziteti su usvojili različite taktike, od kojih su otkazivanje ceremonija diplomiranja ili njihovo premiještanje na druga mjesta, sprečavanje studenata koji protestuju da polažu ispite te prijetnje izbacivanjem i hapšenjem.

Širenje protesta

Univerziteti u nekoliko zemalja Evrope su se pridružili studentskom pokretu protiveći se izraelskom ratu u Gazi.

U Velikoj Britaniji su studenti Univerziteta Cambridge počeli s protestnim okupljanjem kako bi izvršili pritisak na upravu ovog univerziteta da prestane da surađuje sa institucijama i kompanijama koje su decenijama opisivali kao saučesnike izraelske okupacije.

Studenati, profesori i osoblje britanskog Univerziteta Oxford također su započeli protestno okupljanje u univerzitetskom kampusu, zahtijevajući da njegova administracija povuče svoja ulaganja iz kompanija koje smatraju saučesnicima u izraelskim ratnim zločinima kao i da prekine akademsko partnerstvo s Izraelom.

Studenti koji protestuju na Univerzitetu u Edinburgu u Škotskoj najavili su i štrajk glađu s ciljem pritiska na administraciju univerziteta da ispuni njihove zahtjeve, od kojih je najvažniji prekid odnosa s Izraelom.

U Holandiji, studenti Univerziteta u Amsterdamu, jednog od najistaknutijih istraživačkih univerziteta u Evropi, organizovali su protestno okupljanje u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, ali je policija ubrzo intervenirala i prekinula okupljanje, uhapsivši oko 125 učesnika.

Demonstranti su tražili prekid akademskih i istraživačkih odnosa sa Izraelom i prekid komercijalne saradnje ovog univerziteta sa izraelskim kompanijama.

U Španiji su se demonstracije solidarnosti s Palestinom proširile na raznim univerzitetima u Baskiji, Navari, Aragonu, Andaluziji i Kataloniji. Studenti u Baskiji i Navari najavili su da će se protesti nastaviti do daljnjeg postavljanjem šatora na mjestu okupljanja, kao što se dogodilo u Valenciji.

U Francuskoj su studenti Instituta političkih nauka (Sciences Po) u Parizu organizovali miran protest u ulici Saint-Guillaume ispred sjedišta ove institucije, prije nego što su policajci intervenirali i rastjerali ih, kada su uhapsili dvojicu studenata.

Jučer su studenti u Parizu demonstrirali u znak podrške Gazi i osude izraelskog rata u Pojasu koji traje 7 mjeseci.

U Belgiji, studenti Univerziteta Gent na zapadu zemlje započeli su protestno okupljanje u kampusu ove institucije tražeći raskid odnosa sa izraelskim institucijama i institutima, nakon što je administracija odbila zahtjev koji su podnijeli prošle sedmice. Organizatori protesta su rekli da će nastaviti dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Izvan Evrope, hiljade bangladeških univerzitetskih studenata demonstrirali su u glavnom gradu Daki, osudivši izraelsku agresiju na Pojas Gaze i izražavajući svoju solidarnost sa studentskim pokretom u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Izvor: Al Jazeera i agencije