Geoana: Rusija neće vojno napasti NATO, ali vodi hibridni rat

Zamjenik generalnog sekretara je naveo da je NATO u procesu promjene, naročito kada je riječ o odbrambenim planovima i povećanju vojne proizvodnje.

Geoana: Protiv nas je pokrenut totalni hibridni rat (REUTERS/ Johanna Geron)

Rusija nema namjeru niti vojnu mogućnost napasti neku od država članica Sjevernoatlantske alijanse (NATO), ali protiv Zapada vodi hibridni rat, poručio je zamjenik generalnog sekretara Saveza Mircea Geoana, prenosi Tanjug.

“Očigledno, Rusija u ovom trenutku nema ni namjeru ni mogućnost da vojno napadne bilo koju državu NATO-a, ali protiv nas je pokrenut totalni hibridni rat i suočavamo se sa cyber-napadima, dezinformacijama, hibridnim ratom, problemima vezanim za sabotaže, aktima nasilja i atentatima”, ocijenio je.

Militarizacija Evrope

Rekao je kako je zahvalan što je Rumunija članica NATO alijanse usred, kako navodi, krize i složenih tehnoloških i društvenih transformacija, prenosi Digi FM. Naglasio je da je NATO u procesu promjene, naročito kada je riječ o odbrambenim planovima i povećanju vojne proizvodnje.

Kremlj je poručio da Ruska Federacija nikome ne prijeti, ali da neće ignorirati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese, pišu RIA Novosti. Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da Moskva ostaje otvorena za dijalog s NATO-om na ravnopravnoj osnovi, a da Zapad mora odustati od militarizacije Evrope.

Izvor: Agencije