Bloomberg: Saudijska Arabija revidira projekat NEOM

Bloomberg je prenio od informisanih izvora da revidiranje projekta „Linija“ dolazi u trenutku kada kraljevski državni fond još nije odobrio budžet NEOM-a za 2024. godinu.

Prvobitni plan je da NEOM primi 1,5 miliona stanovnika do 2030. (Reuters/Faisal Al Nasser)

Bloomberg izvještava da ambiciozni NEOM projekat u Saudijskoj Arabiji, prvobitno zamišljen kao transformacijski projekat za 2030. godinu, prolazi kroz veliku reviziju.

Agencija je istakla da nedavni razvoj projekta, za koji je najavljeno da će biti grad budućnosti koji će moći primiti 1,5 miliona stanovnika do 2030. godine, ukazuje na značajno smanjenje ambicija.

Prema sadašnjim očekivanjima, grad će moći primiti manje od 300 hiljada stanovnika u istom vremenskom okviru, navodi agencija.

Revidirana očekivanja

Jezgro NEOM-a je projekat „Linija“, odnosno, maštovit urbani koncept koji je planiran da se proteže 170 kilometara duž obale Crvenog mora.

Međutim, objašnjava Bloomberg, nedavna revizija daje sasvim drugačiju sliku, pa se očekuje da će samo dio od 2,4 kilometra biti završen do 2030. godine.

Sadašnja očekivanja su da će grad NEOM moći naseliti manje od 300.000 stanovnika u istom vremenskom periodu (Al Jazeera)

Ovo značajno smanjenje odrazilo se na cijeli projekat, pa je navelo barem jednog izvođača do sada da počne otpuštati svoje uposlenike na projektu, navodi Bloomberg.

Finansijski pritisak

Kašnjenja se naziru u mnogim projektima koji su u sklopu NEOM-a, što je navelo ministra finansija Mohammeda al-Jadaana da nagovijesti da je potreban duži period „da bi se izgradile tvornice i dovoljni ljudski resursi“, naglašavajući da će „odlaganje nekih projekata ili, bolje rečeno, njihovo produženje biti u korist ekonomije“.

Bloomberg je prenio od informisanih izvora da revidiranje projekta „Linija“ dolazi u trenutku kada kraljevski državni fond još nije odobrio budžet NEOM-a za 2024. godinu.

Da li je cjelokupna vizija NEOM-a pogođena?

Bloomberg navodi da se, usljed prilagođavanja očekivanja stvarnim mogućnostima, NEOM-ova sveobuhvatna vizija tehnoloških inovacija nalazi na raskrsnici.

Dok projekat „Linija“ kasni u odnosu na planirano, zvaničnici su zadržali opće ciljeve za projekat, prema onome što su Bloombergu rekli upućeni u situaciju.

Uprkos tome, drugi projekti NEOM-a napreduju. Sindalah, luksuzno turističko ostrvu u Crvenom moru, spremno je otvoriti svoja vrata ove godine.

I pored toga, ambicije navode na pitanje da li će NEOM postići svoje ciljeve u očekivanom vremenskom roku.

Vizija saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana za projekat „Linija“ zaokupila je svjetsku maštu zadivljujućim prikazima grada unutar visokih nebodera sa ogledalima.

Ipak, do sada najistaknutija priča o uspjehu NEOM-a pripada obnovljivim izvorima energije. Riječ je o ambicioznoj inicijativi od 8 milijardi dolara za stvaranje solarnih i vjetroelektrana namijenjenih proizvodnji zelenog vodonika. Ovo potvrđuje ambiciju Saudijske Arabije da postane vodeća zemlja u proizvodnji održive energije, u skladu sa širim globalnim naporima za očuvanje okoline i smanjenje emisije ugljika.

Strateška reorganizacija

Dok Javni investicijski fond (PIF) nastoji povećati finansijske rezerve, istražio je neke druge opcije za prikupljanje novca, među kojima je ubrzanje izdavanja duga i organiziranje ponuda za prodaju dionica svojih portfelj kompanija.

Izazovi s kojima se suočava NEOM zahtijevaju višestruke napore ekonomske diversifikacije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Princ Mohammed bin Salman je 2022. godine rekao da se očekuje da će prva faza izgradnje NEOM-a, do 2030. godine, koštati 1,2 biliona rijala (320 milijardi dolara). Očekuje se da će polovina toga doći iz PIF-a, čijim upravnim odborom predsjedava Bin Salman.

Izvor: Agencije