Boks će nakon 25 godina dobiti apsolutnog prvaka teške kategorije

Britanac Tyson Fury u Rijadu se bori sa Ukrajincem Oleksandrom Usikom, vlasnikom pojasa WBA, WBO i IBF.

Očekuje se da će Fury i Usik, koji imaju klauzulu i za revanš, dobro zaraditi od ove borbe (Action Images via Reuters/Andrew Couldridge) (Reuters)

Boks će nakon 25 godina u subotu navečer dobiti apsolutnog prvaka teške kategorije nakon ishoda borbe u Rijadu između Britanca Tysona Furyja i Ukrajinca Oleksandra Usika.

S jedne strane, Britanac drži WBC naslov u teškoj kategoriji od 2020. i druge od svoje tri epske borbe protiv Deontaya Wildera, dok Ukrajinac ima WBA, WBO i IBF pojas otkako je 2021. skinuo s trona Britanca Anthonyja Joshuu.

Pobjednik – ako ga bude – postat će prvi neprikosnoveni prvak u teškoj kategoriji nakon Lennoxa Lewisa, okrunjenog 1999. u Las Vegasu. Te godine, jedanaest godina nakon svog olimpijskog naslova u Seulu, Lewis je stigao do naslova nakon pobjede na bodove protiv Evandera Holyfielda, piše Hina.

Dvadesetpet godina kasnije, upravo u Saudijskoj Arabiji, u Rijadu, koji je postao svjetska prijestolnica boksa, održat će se prestižna borba.

Fury, 35-godišnji dvometraš, imao je neugodnu epizodu u pobjedi protiv MMA borca ​​Francisa Ngannoua u oktobru, ali od tada je skinuo višak kilograma i ima najbolju tjelesnu građu u svom životu.

Fury bi mogao zaraditi najmanje 116 miliona eura

Sa 37 godina, Usik, bivši apsolutni prvak u poluteškoj kategoriji te olimpijski pobjednik 2012, niži je od Britanca 15 centimetara, ali je već pobjeđivao više protivnike, a dva puta impozantnog Anthonyja Joshuu.

“Tyson Fury bi trebao pobijediti na bodove”, predvidio je Lewis za BBC.

“Ima duže ruke i veću sposobnost kretanja.”

Očekuje se da će Fury i Usik, koji imaju klauzulu i za revanš, dobro zaraditi od ove borbe, a prema nekim procjenama Britanac bi u džep spremio najmanje 116 miliona eura.

Bokseri će prije dvoboja imali besprijekoran učinak – 34 pobjede i jedna neriješena borba za Furyja, u poređenju sa 21 pobjedom u isto toliko borbi za Usika.

Izvor: Al Jazeera