Rusija hvali kineski mirovni plan za Ukrajinu

Peking je prije više od godinu dana predložio plan od 12 tačaka s općenitim principima za prekid sukoba, ali bez objašnjenja kako bi se one provele.

Zelenski je predložio prekid borbi i potpuno povlačenje ruske vojske s okupiranog teritorija, no Moskva to odbacuje (EPA-EFE/Pres služba ruskog ministarstva odbrane)

Kina je predložila dosad najrazumniji mirovni plan za sukob u Ukrajini, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, piše Reuters, prenosi Hina.

Peking je prije više od godinu dana predložio plan od 12 tačaka s općenitim principima za prekid sukoba, ali bez objašnjenja kako bi se one provele. Prijedlog je tada naišao na mlake reakcije iz Rusije i Ukrajine, a SAD je tvrdio da se Kina predstavlja kao mirotvorac, a zapravo prikazuje „lažni narativ” Rusije te ne osuđuje njenu invaziju.

„Najvažnija stvar za nas je što se kineski dokument temelji na analizi razloga za ono što se događa te na potrebi da se eliminiraju ti uzroci. Strukturiran je logički, od općenitog do specifičnog”, rekao je Lavrov, prema onome što je prenijela ruska novinska agencija RIA .

„Taj je plan kritiziran da je suviše neodređen, ali to je razuman plan koji je velika kineska civilizacija predložila za raspravu”, dodao je.

Ruski šef diplomatije trebao bi se uskoro susresti s kineskim kolegom, a predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca kazao kako razmatra posjetu Kini kao svoje prvo inostrano putovanje u svom novom šestogodišnjem mandatu.

Zelenski traži povlačenje ruskih trupa

Rusija tvrdi da je spremna pregovarati s Ukrajinom, ali naglašava da ti razgovori moraju biti utemeljeni na „novim realnostima” na terenu, gdje ruske snage kontroliraju nešto manje od petine ukrajinskog teritorija, a Moskva svojata četiri osvojene regije kao svoje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je svoj plan koji uključuje prekid borbi i potpuno povlačenje ruske vojske s okupiranog teritorija.

Pohvale kineskom planu Moskvi omogućava da se prikaže voljnom pregovarati, istovremeno napadajući inicijativu Zelenskog, piše Reuters.

Švicarska je najavila da će biti domaćin konferencije na temelju prijedloga ukrajinskog predsjednika, ali Rusija je to nazvala besmislenim i poručila kako je osuđena na propast bez učešća Moskve.

Izvor: Agencije