Rusija produžila pritvor američko-ruskoj novinarki Alsu Kurmaševoj

Njeni advokati su prethodno tražili da bude u kućnom pritvoru dok ne počne suđenje, ali sada će biti zadržana u pritvoru najmanje do 5. juna.

Kurmaševa je živjela u Pragu i radila kao novinarka Radija Slobodna Evropa (Alexander Nemenov / AFP)

Ruski sud je drugi put produžio pritvor američko-ruskoj novinarki Alsu Kurmaševoj, saopćio je njen poslodavac Radio Slobodna Evropa.

Njeni advokati su prethodno tražili da bude u kućnom pritvoru dok ne počne suđenje, ali sada će biti zadržana u pritvoru najmanje do 5. juna.

Kurmaševa se nasmiješila na sudu u Kazanju u ponedjeljak, ali se požalila na loše stanje ćelije u kojoj je bila smještena, javio je novinar AFP-a koji je bio na ročištu.

Živjela je u Pragu i radila kao novinarka Radija Slobodna Evropa kojeg finansira SAD.

Maksimalna kazna

Kurmašev je uhapšena prošle godine kada se vratila u Rusiju kako bi posjetila svoju bolesnu majku. Vlasti su je optužile da se nije registrovala kao “strani agent”.

Optužba nosi maksimalnu kaznu do pet godina zatvora, a kritičari Kremlja kažu da vlasti koriste ovaj propis za slamanje neistomišljenika.

Kurmaševa je kasnije također optužena za širenje “lažnih informacija”, za što bi mogla dobiti do 15 godina zatvora.

Njen poslodavac nazvao je njeno zatvaranje “nečuvenim” i politički motivisanim, optužujući ruske vlasti da su je pritvorile “samo zato što ima američki pasoš”.

Izvor: Agencije