Kineski lanac brze mode pod povećalom EU-a

Evropska komisija je sada nadležna za nadzor Sheinovog poštivanja zakona o digitalnim uslugama, zajedno s irskim regulatorom, budući da je njegovo evropsko sjedište u Irskoj.

Evropska komisija objavila je da je kineskoj kompaniji za brzu modu Shein dodijelila status "vrlo velike internetske platforme" (REUTERS/Edgar Su)

Evropska komisija objavila je da je kineskoj kompaniji za brzu modu Shein dodijelila status “vrlo velike internetske platforme”, najavljujući strogi nadzor mjera zaštite potrošača i suzbijanja krivotvorenih proizvoda, javlja Hina.

Kompanije s više od 45 miliona korisnika mjesečno imaju u EU status “vrlo velikih platformi”, prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), što znači i strože propise o online sadržaju, uključujući i snažniji angažman na suzbijanju nezakonitog i štetnog sadržaja i krivotvorenih proizvoda i kontrolu oglasa.

Shein je Komisiji, prema saopćenju, prijavio da u prosjeku bilježi 45 miliona korisnika mjesečno i stekao je taj status.

Popis “vrlo velikih” digitalnih platformi

Popis “vrlo velikih” digitalnih platformi broji od 23 kompanije, uključujući evropske ogranke Amazona, Applea, Googlea, Alibabe, Mete, X-a, te Zalando i Booking.com.

Kineska kompanija naglasila je da se obvezala poštivati propise.

“Dijelimo ambiciju Komisije da se potrošačima u EU-u osigura bezbrižna kupovina putem interneta i spremni smo odigrati svoju ulogu”, rekao je u izjavi Sheinov globalni šef za odnose s javnošću Leonard Lin.

Komisija je sada nadležna za nadzor Sheinovog poštivanja zakona o digitalnim uslugama, zajedno s irskim regulatorom, budući da je njegovo evropsko sjedište u Irskoj, a posebno će pozorno pratiti mjere zaštite potrošača i suzbijanja krivotvorina, dodaje se.

Posluje u EU od augusta prošle godine

Shein posluje u EU od augiusta prošle godine, a planira i uvrstiti dionice u berzovnu kotaciju u SAD-u.

Od sredine februara sve online platforme moraju poslovati u skladu sa zakonom o digitalnim uslugama.

Komisija je već otvorila istragu o poslovanju društvenih mreža X i TikTok.

Ako utvrdi da u prekršile propise, može im odrezati kazne u visini do šest posto globalnog prihoda.

Izvor: Agencije