Evropska komisija pokrenula postupak protiv kompanije Meta

Komisija je zabrinuta zbog toga što sistemi Facebooka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu podstaći bihevioralnu ovisnost djece kao i razviti tzv. efekt zečje rupe.

Evropska komisija nije uvjerena da je Meta učinila dovoljno na usklađivanju sa obavezama iz Akta o digitalnim uslugama (Dado Ruvić / Reuters - Ilustracija)

Evropska komisija je i službeno pokrenula postupak protiv kompanije Meta kako bi procijenila je li moguće da je ta kompanija, u čijem su vlasništvu Facebook i Instragam, prekršila Akt o digitalnim uslugama u područjima povezanim sa zaštitom maloljetnika.

Komisija je zabrinuta zbog toga što sistemi Facebooka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu podstaknuti bihevioralnu ovisnost djece i razviti tzv. efekt zečje rupe, odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu. Uz to, kako prenosi Tanjug, Komisija je zabrinuta i zbog metoda osiguranja starosti i verifikacije koje je uvela Meta.

Akt o digitalnim uslugama ima za cilj spriječiti nelegalne i štetne aktivnosti na internetu i širenje dezinformacija te omogućiti sigurnost korisnika, zaštititi osnovna prava i razviti pošteno i otvoreno okruženje za platforme na internetu.

‘Efekt zečje rupe’

„Pokrećemo službene postupke protiv Mete. Nismo uvjereni da je učinila dovoljno na usklađivanju sa obavezama iz Akta o digitalnim uslugama kako bi ublažila rizike od negativnih efekata na fizičko i mentalno zdravlje mladih Evropljana na svojim platformama Facebook i Instragam“, naveo je Thierry Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište.

Prema njegovim riječima, sada će se detaljno istražiti potencijalni efekti ovisnosti i „efekti zečije rupe“ na platformama, efikasnost njihovih alata za provjeru starosti i nivo privatnosti koja se pruža maloljetnicima u funkcioniranju sistema za preporučivanje.

Evropska komisija objašnjava da se postupak protiv Mete odnosi na to je li kompanija ispunila obaveze iz Akta o digitalnim uslugama u pogledu procjene i ublažavanja rizika izazvanih dizajnom online sučelja Facebooka i Instagrama, koji mogu iskoristiti slabosti i neiskustvo maloljetnika i uzrokovati ovisničko ponašanje i/ili ojačati „efekt zečje rupe“.

Takva procjena je, napominje se, potrebna kako bi se suzbili mogući rizici za ostvarivanje osnovnog prava na fizičku i mentalnu dobrobit djece i za poštovanje njihovih prava.

Izvor: Agencije