Učenici u SAD-u tuže svoju školu zbog zabrane propalestinskih aktivnosti

Rat u Pojasu Gaze izazvao je oštru retoriku i demonstracije koje su širom Sjedinjenih Američkih Država odbacile rat njihovog najistaknutijeg saveznika Izraela.

Studentski protesti koji odbacuju izraelski rat u Pojasu Gaze proširili su se na nekoliko američkih univerziteta (REUTERS/Leah Millis)

Nekolicina američkih učenika srednje škole Jackson – Reed u Washingtonu podnijela je tužbu protiv uprave škole koju pohađaju, a koja im je uvela cenzuru zabranom propalestinskih aktivnosti.

U tužbi se navodi da je administracija u svom tretmanu diskriminirala Arapsku studentsku uniju, klub srednjoškolaca, u poređenju s drugim grupama kao što su Unija studenata crnaca i Azijska studentska unija tako što im je nametala ograničenja na različite aktivnosti.

“U protekla četiri mjeseca Arapska studentska unija i njeni članovi pokušavali su razviti aktivnosti kojima iskazuju mišljenja u svojoj obrazovnoj ustanovi prikazivanjem dokumentarnih filmova, postavljanjem plakata, dijeljenjem knjiga i predstavljanjem kulturnih programa, ali školska uprava ih je svaki put sprečavala.”

Škola nije dala svoj komentar na ovu tužbu.

Tužbu je podnijela Američka unija za građanske slobode, a u njoj se od suda traži da škola dozvoli učenicima da nastave s obavljanjem svojih aktivnosti prije 7. juna, posljednjeg dana školske godine za učenike viših razreda.

“Njihovo mišljenje je potisnuto jer škola ne želi čuti njihovu percepciju o ratu u Pojasu Gaze i njegovim posljedicama po palestinski narod”, dodaje se u tužbi.

Rat u Pojasu Gaze izazvao je oštru retoriku i demonstracije koje su širom Sjedinjenih Američkih Država odbacile rat njihovog najistaknutijeg saveznika Izraela.

Masovni protesti

Studentski protesti koji odbacuju izraelski rat u Pojasu Gaze proširili su se na nekoliko američkih univerziteta, usljed gnjeva u Izraelu gdje su protesti opisani kao antisemitski i traži se od Sjedinjenih Američkih Država da ih zabrane.

Grupe za ljudska prava zabilježile su porast mržnje i predrasuda prema Arapima, Palestincima kao i Jevrejima u Sjedinjenim Američkim Državama.

U oktobru je šestogodišnje dijete palestinskog porijekla ubijeno nakon što ga je usmrtio muškarac u državi Illinois.

Također, tri palestinsko-američka studenta su upucana u novembru u Vermontu, a jedan Palestinac izboden je u februaru.

Izvor: Al Jazeera