Poljska spremna pomoći Ukrajini da vrati vojno sposobne muškarce

Ukrajinska vlada, dodatno pooštravajući mobilizaciju, donijela je u srijedu odluku da se pasoši vojno sposobnim muškarcima mogu izdavati samo u zemlji.

Ukrajinski vojni regruti trče kroz područje simulacije urbanog ratovanja, dok ih britanski i litvanski vojnici obučavaju, u vojnoj bazi na jugoistoku Britanije, 24. februara 2023. (REUTERS/Henry Nicholls)

Poljski ministar odbrane u četvrtak je rekao da je njegova zemlja spremna pomoći Kijevu da što prije u zemlju vrati vojno sposobne muškarce, nakon odluke ukrajinskih vlasti da se pasoši vojno sposobnim muškarcima mogu izdavati samo u zemlji, što znači da oni više ne mogu koristiti konzularne usluge, piše AFP, a prenosi Hina.

Ukrajinska vlada, dodatno pooštravajući mobilizaciju, donijela je u srijedu odluku da se pasoši vojno sposobnim muškarcima mogu izdavati samo u zemlji.

Propisi su objavljeni dan nakon što je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba do 18. maja obustavio konzularne usluge za vojno sposobne muškarce i kritizirao one koji se nalaze u inozemstvu što ne služe u ratu protiv Rusije.

Posljednjom odlukom Vlade propisano je da se pasoši muškarcima od 18 do 60 godina mogu izdati samo unutar Ukrajine. Stotine hiljada vojno sposobnih Ukrajinaca živi u inozemstvu, dok se zemlja suočava s manjkom vojnika u ratu protiv bolje opremljene i veće ruske vojske.

Manjak ljudi na ratištu

Ukrajini su prijeko potrebni vojnici na frontu, a Kuleba smatra nepravednim da neki borave u inozemstvu dok njihovi ostali sugrađani umiru na ratištu.

“Nimalo me ne čudi što ukrajinske vlasti čine sve kako bi poslale vojnike na ratište. Već duže vrijeme dajemo do znanja da možemo pomoći ukrajinskoj strani da se u Ukrajinu vrate muškarci na koje se odnosi zakon o obaveznoj vojnoj službi”, rekao je poljski ministar odbrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz za poljsku komercijalnu televiziju Polsat.

Na pitanje o tome hoće li njegova zemlja pozitivno odgovoriti na mogući zahtjev Kijeva da Poljska mobilizirane muškarce prebaci u Ukrajinu, Kosiniak-Kamysz je odgovorio da je “sve moguće”.

Stotine Ukrajinaca u srijedu su pohrlile prema Uredu za pasoše, vidno ljuti nakon najnovije odluke Kijeva o ukidanju dijela konzularnih usluga. Međutim, Ured je već bio zatvoren.

Izvor: Agencije